regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

8 kamerplanten voor de badkamer

Deze kamerplanten kunnen goed in de badkamer staan

Welke kamerplanten kan je goed in je badkamer kwijt? De badkamer is een plek met weinig (direct) zonlicht, het is er vochtig en vaak wat warmer dan in andere plekken in je huis. Kamerplanten die dus perfect in de badkamer passen zijn planten die oorspronkelijk in de jungle voorkomen. Daar is de temperatuur en luchtvochtigheid hoog en veel planten groeien in de schaduw van andere planten en bomen. Kamerplanten die goed op donkere plekken kunnen staan.

Op zoek naar een specifieke plant? 

Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.

Let op de standplaats

Zorg ervoor dat er ergens zonlicht binnenkomt, dus dat je een raam in de badkamer hebt. En let op dat je de kamerplant niet op de tocht zet bij een open raam, daar kunnen kamerplanten slecht tegen. Deze twee regels gelden eigenlijk voor alle plekken in je huis, maar ook voor kamerplanten die je in de badkamer wil zetten.

1. Varens

Denk je aan jungleplanten dan kom je al gauw uit bij varensoorten. Deze vrolijk sprieterige groene bossen zijn ideale kamerplanten voor in de badkamer. Ze houden namelijk van een goede sproeibeurt op zijn tijd en zijn je dankbaar als de badkamer dampt na je douchebeurt. Er zijn veel verschillende mooie varensoorten die je badkamer kunnen opsieren. Denk aan de Krulvaren (Nephrolepis), de ‘Lemon Button’ varen (Nephrolepis cordifolia ‘Duffi’) of de blauwvaren (Phlebodium) met zijn prachtige blauwgrijs getinte bladeren. 

Blog: kamerplanten stekken, zo doe je dat

2. Palmen

Palmen zijn ideaal voor de badkamer, als je natuurlijk genoeg ruimte hebt voor deze grote groene kanjers. Palmen zijn flinke waterzuipers, dus schroom niet om af en toe de douchekop bij de plant te houden of een goede douchebeurt te geven. Palmen hebben weinig licht nodig en kunnen dus prima overleven in een badkamer met weinig (direct) zonlicht. Denk aan de Kentia palm (Howea Forsteriana), Mexicaanse Bergpalm (Chamaedorea elegans), Vissenstaartpalm (Caryota mitis). Of de koninklijke waaierpalm (Livistonia rotundifolia)

3. Sierasperge (Asparagus setaceus)

De sierasperge is nog zo’n ideale kamerplant voor de badkamer. Deze kamerplant is oersterk, maar heeft wel veel water en hoge luchtvochtigheid nodig. Vergeet niet te sproeien, anders worden de bladeren geel en vallen ze uit. Net als veel andere jungleplanten overleeft de sierasperge normaal gesproken in de schaduw van andere planten en heeft hij niet zoveel licht nodig. 

4. Gatenplant (Monstera deliciosa)

De gatenplant (Monstera deliciosa) doet het ook prima in de badkamer, net als andere Monstera soorten zoals de Monstera minima (Rhapidophora tetrasperma) en Rimpelgatenplant (Monstera adansonii ‘Monkey Mask’).

5. Philodendron xanadu

Philodendron xanadu komt oorspronkelijk uit Brazilië. Hij houdt van een warm en vochtig klimaat zonder direct zonlicht. Een perfecte kamerplant dus voor de badkamer. Geef regelmatig water, maar pas op dat ‘ie niet doorweekt staat. 

Blog: kamerplanten voor in de vensterbank op het noorden, oosten, zuiden en westen

6. Calathea 

Calatheasoorten kunnen niet tegen direct zonlicht en passen perfect in de badkamer. Denk aan de bijzondere Calathea musaica ‘Network’ met grafische nerf. Of de Calathea orbifolia met grote schotelvormige bladeren. 

7. Lepelplant (Spatiphyllum)

De lepelplant (spatiphyllum) heeft mooie witte kelkvormige bloemen en houdt van véél water! En net als de andere kamerplanten in dit lijstje kan de lepelplant met weinig zonlicht overleven.

8. Sierasperge (Asparagus plumosus)

De sierasperge heeft vrolijke dunne sprieten. Oorspronkelijk uit de donkere hoekjes van de jungle, dus zet 'm niet te licht en zorg voor een hoge luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien. Verder is 'ie niet al te veeleisend en groeit de sierasperge snel. Je kan lange uitlopers terugknippen als je deze tropische kanjer in bedwang wil houden. Hij kan ook uitstekend in de slaapkamer staan