regio Utrecht
 

bomen

Bomen zijn een mooie toevoeging in de tuin, of je nou een groot erf hebt of een kleine stadstuin. Door hun hoogte geven bomen gelaagdheid en spanning in je tuin. In de winter, als de bladeren zijn gevallen, sieren bomen je tuin met hun knoestige geraamte. En op warme zomerdagen zorgen bomen voor verkoeling en schaduw. 

alles wat je moet weten over bomen

Wanneer moet ik een boom snoeien?

Kleine snoeiklussen voor de vorm van de boom kunnen bijna het hele jaar gedaan worden, behalve als het vriest. Hoe je een grote snoeibeurt van je boom aanpakt is afhankelijk van de soort. Het beste is om hiervoor advies te vragen aan een expert of een hovenier in te schakelen. Ook op het tuincentrum kunnen we je hier meer over vertellen.

Lees hier meer over het snoeien van vaste planten

stadsbomen: Is elke boom geschikt voor mijn tuin?

In principe wel, maar het is belangrijk om te weten hoe groot de boom uiteindelijk kan worden. In een kleine tuin neemt een boom van vier meter hoog al het licht weg, waardoor andere beplanting niet meer mogelijk is. 

Heb je een kleine tuin dan is een leiboom, of een boom geënt op een onderstam van maximaal 2 meter een betere optie. Deze bomen worden veel minder hoog. Hierdoor worden ze ook wel ‘stadsbomen’ genoemd, omdat ze perfect zijn voor de kleine stadse tuinen.

Voorbeelden van goeie stadsbomen zijn: Acer, Liquidambar, Catalpas en Robinia. Alleen de bol of kruin van deze bomen wordt groter en deze is ook nog eens makkelijk te snoeien.

Wat is een leiboom?

Het zit al een beetje in de naam. Een leiboom is een boom waarvan je de groei kan leiden. Bijvoorbeeld tegen een muur, schutting of een losstaand geraamte. Hiermee kan je een afscheiding creëren of zorgen voor privacy in je tuin.

Een leiboom kan tegelijk dienen als bescherming tegen de wind en zorgen voor schaduw. Een bekend voorbeeld is de leilinde, die je veel bij boerderijen ziet staan als natuurlijk zonne- en windscherm. Ook fruitbomen kunnen worden geleid. 

fruitbomen

Wat is het verschil tussen hoogstam, halfstam en laagstam fruitbomen?

Fruitbomen worden op verschillende soorten onderstammen geënt waardoor ze verschillen in groeihoogte, maar ook in oogstgrootte. Hoog- en halfstambomen kunnen wel 8 meter hoog worden, afhankelijk van het soort.

Laagstam fruitbomen lijken meer op een struikje. De stam is vaak maar een halve meter hoog en de bomen worden maximaal 2-3 meter. En ook van deze boompjes kan je goed oogsten!

Hoe lang duurt het voordat mijn fruitboom fruit geeft?

Dat ligt aan het type fruitboom. Bij hoog- en halfstam bomen duurt het wat langer voor je kan oogsten. Na ongeveer 5-7 jaar kan je de eerste vruchten plukken. Grootte zegt niet alles: de kleine laagstam boompjes geven het snelst vruchten, soms al na 2 jaar.

Op het tuincentrum staan bomen van verschillende groottes en leeftijden. Aan sommige fruitbomen hangt zelfs al fruit. Bij sommige bomen heb je dus direct al oogst, afhankelijk van het jaargetijde dat je de fruitboom koopt. Koop je een fruitboom in het voorjaar en heeft deze veel bloesem? Dan kan je rekenen op een goede oogst later in het jaar!