regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Kamerplanten voor in de vensterbank

Welke kamerplanten kunnen goed in de vensterbank staan? Kamerplanten voor een vensterbank op het noorden, zuiden, oosten en westen

Hoe leuk als je je vensterbank kan opvullen met een paar mooie kamerplanten? De vensterbank is vaak een moeilijke plek voor kamerplanten: droge lucht door een verwarming die op volle toeren draait in de winter, tocht door openstaande ramen, of extreme hitte in de zomer. Toch zijn er voor iedere vensterbank kamerplanten te vinden, of deze nou op het zuiden, oosten, westen of noorden is. 

Op zoek naar een specifieke plant? 

Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.

zieke plant? Geen nood, je plant hoeft niet dood! 

Stuur de plantarts een berichtje!

kamerplanten voor een vensterbank op het zuiden

Een raam op het zuiden is de heetste kant op het huis. De zon staat hier op het heetst van de dag op, namelijk in de (na)middag. Zeker in de zomer kan het dus flink heet worden hier. Veel kamerplanten verpieteren in een vensterbank op het zuiden. Kamerplanten die goed tegen hete, dorre omstandigheden bestand zijn kunnen hier wel goed overleven. Denk aan cactussen, zoals Euphorbia ingens (cowboycactus), of vetplanten zoals het erwtenplantje (String of pearls) , Aloe vera of Crassula ovata. Ook de studentenkamerplant Sansevieria (vrouwentong) kan goed hitte en fel zonlicht verdragen. 

Foto: Cactus Euphorbia ingens 'cowboycactus'

Foto: Crassula ovata

Foto: Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Foto: Sansevieria 'vrouwentong' 

FAQ: Mijn kamerplant krijgt lelijke bruine of gele bladeren

Kamerplanten voor vensterbank op het oosten

De zon komt op in het oosten, en kamerplanten die in een vensterbank op het oosten staan krijgen dus in de ochtend zon. Het zal niet zo heet worden als bij een raam op het zuiden, maar wel lekker licht zijn. Zet in deze vensterbank dus kamerplanten die veel licht verlangen, zoals Strelitzia reginae (paradijsvogelbloem), olifantisoor (Alocasia zebrina) of de bananenplant (Musa 'basjoo'). Dit zijn tropische kanjers die wel van warmte houden, maar ook van hoge luchtvochtigheid en veel water! Sproei dus regelmatig, vooral als de verwarming veel aan staat. Ook bloeiende kamerplanten die veel licht verlangen, zoals de orchidee (Phalaenopsis) kunnen hier goed staan. Tip: plant de orchidee in een doorzichtige pot of in glas. De wortels van deze tropische plant baden ook graag in het licht, en de orchidee zal hierdoor nog mooier bloeien. 

Foto: Strelitzia regina 'paradijsvogelbloem' 

Foto: Alocasia zebrina 'olifantsoor'/'zebraplant' 

Foto: Musa basjoo 'bananenplant'

Foto: Erwtenplant (senecio rowleyanus, 'string of pearls'

kamerplanten voor vensterbank op het westen

Heb je een raam op het westen, dan krijgen kamerplanten vooral avondzon. Het wordt er niet te warm en er is weinig direct fel zonlicht. Veel kamerplanten kunnen op een vensterbank in het westen staan. Denk aan de pannenkoekenplant (Pilea peperoides), stippenplant (Begonia maculata) en de aspergeplant (Asparagus). Ook hier geldt: sproei de kamerplanten regelmatig, vooral als de verwarming aan staat. De meeste kamerplanten houden niet van droge lucht. 

Blog: 11 grote kamerplanten

Foto: Pilea peperoides 'pannenkoekenplant'

Foto: Begonia maculata 'stippenplant'

Foto: Asparagus 'aspergeplant'

kamerplanten voor vensterbank op het noorden

Een vensterbank op het noorden is het'donkerste' raam in je huis. Hier staat de zon nooit direct op. Bijna alle groene kamerplanten kunnen goed in een vensterbank op het noorden staan. Voor bloeiende kamerplanten geldt dat niet, die verlangen meer zonlicht. De stippenplant (begonia maculata) is een mooie kamerplant die goed gedijt in een raam met weinig direct zonlicht, want hij verbrandt snel op het oosten of zuiden. Ook ;schaduwrijke' jungleplanten aspergeplant (asparagus) en calathea doen het goedin een vensterbank op het noorden. 

Foto: Begonia maculata 'stippenplant'

Foto: Asparagus 'aspergeplant'

Foto: Calathea orbifolia 

elke week kamerplantentips ontvangen?

Volg de Plantarts op Instagram