regio Utrecht
 

bloembollen

Bloembollen zijn echte kadootjes in de tuin. Na het planten moet je maanden wachten... en dan komen ze ineens tevoorschijn. In de late winter, in de lente, in de zomer en zelfs in de herfst. Plant ze in de border tussen de vaste planten, in het gazon of in bloembakken op het terras. 

Er zijn vier soorten bloembollen: voorjaarsbloeiend, zomerbloeiend, herfstbloeiend en bloembollen voor binnen. Het planten van bloembollen moet je dus plannen. Na het planten duurt het weken of maanden voordat de bollen boven de grond gaan bloeien.

VOORJAARSBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn de eerste tekenen dat de lente eraan komt. Deze bloembollen bloeien al als er nog geen blaadje aan de bomen en struiken te vinden is.  Plant voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar (vanaf september tot december) als het nog niet te koud is en de grond nog warm.

Voorbeelden van voorjaarsbloeiende bloembollen zijn: narcis, tulp, hyacint, krokus en blauw druifje (Muscari). Maar ook de minder bekende anemoon, keizerskroon (Fritillaria imperialis), sterhyacint (Scilla), sierui (Allium) en winteraconiet (Eranthis hyemalis) behoren tot de voorjaarsbloeiende bloembollen.


Foto: Krokus, voorjaarsbloeiende bloembol

ZOMERBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Zodra de winter voorbij is en het niet meer vriest kunnen zomerbloeiende bollen in de tuin geplant worden. Wil je al eerder van deze bloeiende bollen kunnen genieten, dan kan je ze eerst binnen inpoten. Vanaf half mei kunnen ze dan naar buiten.

Voorbeelden van zomerbloeiende bloembollen zijn: Dahlia, gladiool, lelie, fresia, begonia, sterretjesgras (Rhodohypoxis) en Afrikaanse lelie (Agapanthus).


Foto: Dahlia, zomerbloeiende bloembol

HERFSTBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Het grappige van herfstbloeiende bloembollen is dat je ze eerst binnen ‘droog’ kunt laten bloeien. Leg de bol op een bord of schaal en de bloembol gaat vanzelf bloeien. Eenmaal uitgebloeid plant je de bloembol in de tuin voor het volgende najaar. Dubbel genieten dus!

Voorbeelden van herfstbloeiende bloembollen zijn: cyclaam, krokus en herfststijlloos (Colchicum). Deze zijn te koop vanaf begin augustus. Vanaf die tijd kun je ze ook in de tuin planten.

Foto: Dahlia, zomerbloeiende bloembol
Foto: Dahlia, zomerbloeiende bloembol

BLOEMBOLLEN voor binnen

Deze bloembollen zorgen ook voor kleur in het najaar, maar dan binnen in huis: Amaryllis, kamerhyacint en narcis Paperwhite. Vanaf september zijn deze bloembollen te koop.