regio Utrecht
 

kuipplanten

Kuipplanten zijn tropische planten die oorspronkelijk uit warme oorden komen. Hierdoor kunnen ze niet tegen de vorst waar wij in Nederland mee te maken hebben. Daarom worden ze in een pot (kuip) gekweekt, zodat ze binnen kunnen overwinteren. 

Bougainvillea 

Wil je genieten van mediterrane bloemenpracht, kies dan de Bougainvillea (foto hierboven) met zijn opvallende paarse bloemen. De van oorsprong uit het Zuid-Amerikaanse hoogland komende klimplant is in de 18e eeuw naar Europa gehaald. In Spanje, Portugal en Italië kom je deze mediterrane ster onder de kuipplanten ook veel tegen.

Ook Dipladenia, Lantana, Solanum en Oleander zijn kleurrijke kuipplanten die bij veel mensen geliefd zijn.


Foto: Thunbergia alata ‘Suzanna met de mooie ogen’

Olijfbomen en citroenbomen

Olijfbomen worden hier vooral gehouden om hun mooie robuuste stam en prachtige grijze blad. Wist je dat je een klein olijfboomje ook prima binnen bij een zonnig raam kan zetten? Olijven zal je hier niet zo snel oogsten. De citroenboom kan daarentegen wel zorgen voor oogst. En dan ruikt de bloesem van de citroenboom (en sinaasappelboom) ook nog eens superlekker.


Foto: Cestrum elegans ‘Rode Regen’

Blog: Deze planten helpen tegen muggen

Kuipplanten overwinteren

Tijdens milde winters is het makkelijker om kuipplanten over te houden. Toch blijft het nodig kuipplanten in de winter op een vorstvrije plek te zetten.

Kuipplanten haal je in oktober, vóór de vorst, naar binnen en in het voorjaar weer naar buiten. Vroeger verbleven kuipplanten ’s winters in de oranjerie, tegenwoordig in de serre of in een speciale gehuurde winterruimte. De huiskamer is geen optie, want daar is het te warm en zijn er teveel temperatuurschommelingen.


Foto: Strelitzia reginae ‘Paradijsvogelbloem’

kuipplant verpotten

Kijk of de kuipplant nieuwe grond kan gebruiken misschien ook een nieuwe/grotere pot. Planten die niet verpot hoeven te worden kun je alsnog voorzien van een nieuwe laag potgrond en mest. Knip daarbij dode takken weg en verwijder bruine bladeren.

Wil je je kuipplant uitbundig laten bloeien deze zomer? Drie simpele verzorgingstips


Foto: Plumbago auriculata ‘Mannentrouw’