regio Utrecht
 

rozen

Geen enkel ander plantensoort is zo geliefd als de roos. Rozen hebben een lange geschiedenis en symboliek. Al in de 17e eeuw prijkte de roos in de tuin van onze Oranjes. En even later werd de rozentuin (rosarium) enorm populair. De roos is ook nog eens hét symbool van de liefde en het onderwerp van veel sprookjes, liefdesliedjes en gedichten. Ook bijen en vlinders worden blij van rozen in de tuin. 

Klimrozen

Klimrozen kunnen wel twee meter hoog worden en zijn dus perfect om te laten groeien langs een schutting, muur of pergola. Klimrozen bloeien vanaf juni en kunnen tot laat in de herfst blijven bloeien. Zet de klimroos het liefst op een zonnige plek in de tuin. Er bestaan Rambler rozen, doorbloeiende, doornloze, Engelse en kleinbloemige klimrozen. 

Lees hier meer over klimplanten

Rambler rozen

Een aparte, snelgroeiende klimrozengroep zijn de zogenaamde Rambler rozen. Deze rozen staan al vroeg in bloei en bloeien uitbundig. Voor een uitbundige bloei laat je Ramblers zoveel mogelijk met rust, en snoei je ze niet terug. Rambler rozen groeien snel en zijn dus niet zo geschikt voor de kleine tuin.

Gruss an Aachen ‘Historische roos’
Foto: Gruss an Aachen ‘Historische roos’ (Geurende roos)

Geurende rozen 

Rozen staan bekend om hun lekker ruikende bloemen, maar sommige rozen geuren sterker dan anderen. Er bestaan geurende klimrozen, maar ook geurende stam- en struikrozen. Op het tuincentrum staat per rozensoort aangegeven in hoeverre de bloem van de roos geurt. 

Foto: Leonardo Da Vinci - Meideauri, trosroos 
Foto: Leonardo Da Vinci - Meideauri, trosroos 

Stamrozen

Stamrozen zijn - zoals de naam verraadt - rozen die groeien op een stammetje. Stamrozen worden niet zo hoog. De meeste soorten worden maximaal één meter hoog. Hierdoor zijn stamrozen perfect voor de kleine tuin. Of zet ze in plantenbakken. 

FAQ: Wanneer kan je het beste planten?

Floribunda ‘Stromboli’, trosroos
Foto: Floribunda ‘Stromboli’, trosroos

laagblijvende rozen

Bodembedekkende rozen zijn laagblijvende rozen die breeduit groeien. Deze rozen zijn perfect om je eigen rozenperk te creëren in de tuin. Of plant bodembedekkende rozen in bakken op het terras. Bodembedekende rozen worden tussen de 20 en 100 centimeter hoog, afhankelijk van het rozensoort. 

Rosa ‘Bonica 82’
Foto: Rosa ‘Bonica 82’ (bodembedekkend)

Struikrozen

De grote broer van laagblijvende rozen. Struikrozen zijn sterk en kunnen binnen een paar jaar uitgroeien tot flinke heesters. Maar ook in de kleine tuin passen struikrozen goed, als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Struikrozen passen perfect in de border of als blokbeplanting. Zet ook deze rozensoort lekker zonnig. 

Amber Queen - Harroony, trosroos
Foto: Amber Queen - Harroony, trosroos

rozen snoeien

Rozen kun je in elk seizoen snoeien, met uitzondering van de winter. Jonge scheuten kunnen dan kapotvriezen en de plant wordt gevoeliger voor ziekten. Per rozensoort verschilt het wanneer je het beste kan snoeien. Snoeien zorgt ervoor dat de roos beter groeit, rijker bloeit en nieuwe vertakkingen maakt. Snoei takken een centimeter boven het ‘oog’ terug. Dit zijn kleine rode knopjes die op de stam zitten, en waar weer een nieuwe scheut uit kan groeien. Snoei bij voorkeur bij een oog dat naar buiten kijkt. Hierdoor krijgt de roos een vertakking die naar buiten groeit, in plaats van de struik in.