regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

10 kamerplanten voor donkere plekken

Deze kamerplanten overleven in de badkamer, woonkamer op het noorden of slaapkamer

Kamerplanten hebben natuurlijk licht nodig om te groeien en te overleven, maar er zijn ook kamerplanten die ook op donkere plekken goed overleven. Denk aan een badkamer, woonkamer op het noorden of slaapkamer waar maar een paar uur per dag zonlicht is. We zetten er tien voor je op een rij. 

Op zoek naar een specifieke plant? 

Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.

zieke plant? Geen nood, je plant hoeft niet dood! 

Stuur de plantarts een berichtje!

1. Sansevieria (vrouwentong)

De Sansevieria (of vrouwentong genoemd) is een bijna onverwoestbare kamerplant. Daarom wordt hij ook wel studenten- of kantoorplant genoemd. Deze kamerplant doet niet zo moeilijk en kan eigenlijk overal staan! Of dat nou in een zonnig raam op het zuiden is, of in een donker hoekje. Hij is makkelijk in de onderhoud, en heeft een goede luchtzuiverende werking. Sansevieria’s kunnen hoog groeien en ook gaan uitdijen als ze het naar hun zin hebben. Wordt de plant te groot? Dan kan je hem ‘scheuren’. Halveer de plant voorzichtig door langzaam de stengels te scheiden en wortels uit elkaar te trekken. Zet ze allebei weer een een nieuw potje met verse potgrond en ze zullen gauw weer verder groeien. Er zijn veel verschillende soorten Sansevieria’s, met platte of ronde stelen, bont of groen blad. 

Foto: Sansevieria 'Vrouwentong'

2. Aglaonema 

Deze kamerplant heeft prachtige bladeren met bijzondere patronen. De Aglaonema komt in de natuur op schaduwrijke plekken voor. Binnen doet deze kamerplant het dus ook het best op minder lichte plekken. De Aglaonema kan niet tegen direct zonlicht en zal dan verbranden, maar heeft wel een beetje zonlicht nodig om te groeien. Ook met verzorgen is deze kamerplant niet de moeilijkste. De Aglaonema houdt zeker niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de potgrond niet helemaal doorweekt is. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit een tropisch klimaat en houdt wel van hoge luchtvochtigheid, wat de Aglaonema een ideale plant maakt voor in de badkamer. Staat hij op een wat drogere plek waar vaak de verwarming aan staat zoals de woonkamer? Besproei deze kamerplant dan regelmatig. Zo voorkom je ook plantenziektes.

Foto: Aglaonema Silverbay

3. Spathiphyllum (Lepelplant of Peace Lily)

De Spathiphyllum wordt ook wel Lepelplant of Peace Lily genoemd en komt in veel soorten en maten. Deze kamerplant houdt wel van een slok water. De Spathiphyllum staat het liefste op een plek waar half zon, half schaduw is. Dus zet deze kamerplant op een half donkere plek, bijvoorbeeld in een ruimte twee meter van het raam vandaan. Hoe donkerder de plant staat, hoe minder bloemen de kamerplant zal aanmaken. 

4. Dracaena (Drakenbloedboom)

Deze sprieterige boom heeft wel een hele bijzondere naam. Dracaena, of drakenbloedboom komt in verschillende soorten sprieterigheid. Sommige soorten hebben een mooie dieprode kleur, vandaar de naam. Dracaena heeft een stevige stam. Deze kleine boom kan prima op een schaduwrijke plek staan en verlangt ook niet zoveel water. Lekker makkelijk!

FAQ: waarom groeit mijn kamerplant niet?

5. Philodendron 

Er zijn veel verschillende soorten binnen de Philodendronfamilie, en het is een makkelijke familie. De Philodendron heeft namelijk niet zo heel veel licht nodig. Ook deze planten hoeven niet nat te staan. Geef de Philodendron een slok water zodra de potgrond is opgedroogd. Binnen de familie zijn ook verschillende hangplanten, die je zelf mooi in model kunt knippen.

Foto: Philodendron Xanadu

6. Polyscias 

Deze kleine boom kan prima in een donker hoekje in je kamer staan. De Polyscias heeft prachtige ronde blaadjes rondom zijn stam. Geef Polyscias regelmatig water. Als je hem goed verzorgt kan de Polyscias uitgroeien tot zo’n één tot anderhalve meter hoogte. 

Foto: Polyscias 'Fabian'

7. Calathea

Deze kamerplant staat het liefst op een semi donkere plek. Zet de Calathea bijvoorbeeld op zo’n twee meter van een Noordelijk raam vandaan. Staat Calathea te licht, dan verbranden de bladeren  en worden ze geel. Net als Aglaonema bestaat Calathea in allerlei soorten met verschillende bonte bladeren. Ook de Calathea is een tropische plant en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Zeker in de winter met de verwarming aan is het goed om regelmatig te sproeien. Of zet je was te drogen naast de plant! Calathea moet vochtig gehouden worden, maar zorg ervoor dat de potgrond ook weer niet helemaal doorweekt wordt, dan gaan de wortels rotten. Er bestaan veel mooie soorten Calathea.

Foto: Calathea Orbifolia

8. Zamioculcas 

Dit is ook al zo’n kamerplant die niet zo gauw zeurt. De Zamioculcas is heel makkelijk in onderhoud. Kan prima op een donkere plek staan en heeft ook niet zoveel water nodig. Ook groeit ‘ie gauw als kool! Je kan Zamioculcas makkelijk stekken of scheuren. 

Foto: Zamioculcas

9 Chlorophytum comosum (graslelie)

Een klein kamerplantje dat goed op donkere plekken kan staan is Chlorophytum comosum, ook wel Graslelie genoemd. Deze kamerplant heeft bonte sprieterige bladeren en vindt het ook niet zo’n probleem als hij een keer vergeten wordt met watergeven. Chloropytum kan eigenlijk overal in huis staan, maar verdraagt geen direct zonlicht. Chlorophytum bestaat ook als hangplant, leuk voor op de kast! 

10 Areca palm (goudpalm) en Kentia palm

Ook palmsoorten kunnen prima op wat meer schaduwrijke plekken staan, zo’n twee meter van het raam vandaan. De meeste palmen verlangen veel water en vinden het ook lekker om af en toe besproeid te worden. Ze zijn ook zeer luchtzuiverend. De Areca palm (Dypsis lutescens) en Kentia palm (Howea forsteriana) zijn twee populaire palmsoorten die wij in verschillende groottes op het tuincentrum hebben staan.

Blog: 11 grote kamerplanten

Foto: Kentiapalm 'Howea Forsteriana'

elke week kamerplantentips ontvangen?

Volg de Plantarts op Instagram