regio Utrecht
 

Eenjarige zomerbloeiers

Met kleurrijke eenjarige zomerbloeiers heb je heel vlug en voor een mooi prijsje meteen veel bloemen in je tuin. Er zijn enorm veel eenjarige zomerbloeiers. Denk aan de gouwe ouwe geraniums, schattige verbena’s of ijsbloemen die open gaan als de zon gaat schijnen.


Foto: Begonia tuberhybrida ‘Knolbegonia’

eenjarige zomerbloeiers zijn niet winterhard

Het woord ‘eenjarige’ zegt het al: zomerbloeiers zijn niet vorstbestendig en je kan ze ook niet overhouden in de winter (met kuipplanten kan dat wel). Maar het leuke is: zomerbloeiers bloeien maandenlang achter elkaar rijkelijk door, in tegenstelling tot vaste planten die vaak een bloeiperiode hebben van maximaal drie maanden. Van eind april tot zelfs eind september kan je plezier hebben van eenjarige zomerbloeiers. 

Hou tot de ijsheiligen (13,14 en 15 mei) het weer in de gaten en zorg ervoor dat de zomerbloeiers binnen staan als het ’s nachts gaat vriezen. Vanaf half april zijn de eerste eenjarige zomerbloeiers te koop op het tuincentrum. 

Blog: Hoe zorg je voor een diervriendelijke tuin?

Pelargonium ‘Hollandse hanggeranium’
Foto: Pelargonium ‘Hollandse hanggeranium’

eenjarige zomerbloeiers in de schaduw

De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).

Eenjarige zomerbloeiers hebben vaak een klein kluitje. Ze kunnen prima dicht op elkaar staan. Zet ze in hanging baskets of plantenbakken op het terras of balkon, of maak een kleurrijk bloementapijt in de tuin.

Argyranthemum frutescens, Summer Pink. ’Struikmargriet’
Foto: Argyranthemum frutescens, Summer Pink. ’Struikmargriet’


3 verzorgingstips voor Eenjarige zomerbloeiers

Met deze tips is het de hele zomer feest in je tuin! 

  1. Geef regelmatig water
    Zorg dat de planten genoeg water krijgen. Let daarbij vooral op plantenbakken. Deze drogen snel uit, zeker met warm weer. De aarde mag best flink doorweekt zijn, dus pak voor het gemak de tuinslang erbij. 
  2. Maak de planten schoon
    Wil je dat je zomerbloeiers de hele zomer mooi blijven, haal dan dode bloemetjes en geel/bruin blad weg. Er komen dan vanzelf weer nieuwe bloemen terug. 
  3. Geef extra voeding
    Geef voor een uitbundige bloei regelmatig wat extra plantenvoeding. Je kan vloeibare plantenvoeding toevoegen aan de gieter, of voedingskorrels strooien aan de basis van de plant.

Blog: Deze planten werken goed tegen muggen