regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

11 grote kamerplanten

Grote kamerplanten: echte blikvangers voor binnen

Met een mooie grote kamerplant heb je binnen een mum van tijd een urban jungle gevoel in huis. Een grote kamerplant kan ook heel goed als groene kamerverdeler dienen in een grote ruimte, bijvoorbeeld tussen het eet- en zitgedeelte in je woonkamer. In deze blog delen we onze favoriete grote kamerplanten. 

Op zoek naar een specifieke plant? 

Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.

zieke plant? Geen nood, je plant hoeft niet dood! 

Stuur de plantarts een berichtje!

1. Monstera deliciosa 'gatenplant'

Monstera deliciosa, ook vaak gatenplant genoemd, is een echte jungleplant. Hij houdt niet van direct zonlicht maar wel van hoge luchtvochtigheid. En van veel water! Dus lekker sproeien af en toe. In het groeiseizoen kan monstera hard groeien. Zet een bamboe of kokos stok in het midden van de plant waaraan deze klimmer zich kan optrekken. 

Foto: Monstera deliciosa 'Gatenplant'

2. Caryota mitis 'Vissenstaartpalm'

In een blog over grote kamerplanten kan de palm natuurlijk niet ontbreken. Deze vissenstaartpalm heeft zijn naam gekregen door de bijzondere vinvormige bladeren. Hij kan in de natuur wel meer dan 10 meter hoog worden, maar zo hard zal het binnen niet gaan. Geef flinke scheuten water en vergeet niet af en toe te sproeien. En, zet een palm nooit in direct zonlicht. Dan kunnen de bladeren verbranden. 

Foto: Caryota mitis 'vissenstaart palm'

FAQ: Help! Mijn plant heeft witte wollige bolletjes op het blad, wat moet ik doen?

3. Livistonia rotundifolia 'Waaierpalm'

De waaierpalm is een echte filmster. Ken je die scènes met Griekse Goden en Godinnen, liggend met een tros druiven op de bank, terwijl ze worden toegewapperd door hun onderdanen? Juist! Dat is de waaierpalm. En hij staat daarnaast ook gewoon heel leuk in de hoek van je kamer. Net als de vissengraatpalm flink watergeven en niet in direct zonlicht neerzetten. 

Foto: Waaierpalm

4. strelitzia nicolai

In tegenstelling tot Strelitzia reginae krijgt Strelitzia nicolai geen bloemen. Deze groene kanjer komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. En houdt dus wel van veel zon! Zet hem in de buurt van een zonnig raam. Groeit je Strelitzia uit de kluiten? ‘Scheur’ hem dan voorzichtig doormidden. Haal de stammen met wortels voorzichtig uit elkaar en poot ze weer in nieuwe potten.

Foto: Strelitzia Nicolai

5. Euphorbia ingens 'cowboycactus'

Howdy! Deze grote kanjer heeft als bijnaam ‘cowboycactus’ omdat ‘ie zo uit de prairie van een Clint Eastwood film geplukt lijkt te zijn. Eigenlijk hoort deze plant tot de vetplantenfamilie. Deze filmster heeft heel weinig water nodig en staat het liefst te baden in de volle zon. Zet ‘m dus op een lichte plek in huis.

Foto: Euphorbia ingens 'cowboycactus'

Blog: kamerplanten voor in de slaapkamer

6. Ficus elastica 'Rubberbladplant'

Ficus elastica heeft mooie donkere, rubberachtige bladeren. Vandaar de bijnaam Rubberbladplant. Deze prachtige Ficus heeft niet zoveel water nodig. Het kan even zoeken zijn naar een ideaal plekje voor deze kamerplant. Zorg er in ieder geval voor dat 'ie niet op een tochtige plek staat.

Foto: Ficus elastica 'rubberbladplant'

7. Ficus lyrata 'vioolbladplant'

Ficus lyrata is familie van de vijgenboom en dat is te zien aan de bladstructuur. Het is soms even zoeken naar een plek in huis waar Ficus lyrata (ook wel vioolplant genoemd) blij van wordt. Zet ‘m in ieder geval niet op de tocht, niet te koud en niet in de directe zon.

Foto: Ficus lyrata 'vioolbladplant'

8. Philodendron xanadu

Deze groene grote kamerplant komt oorspronkelijk uit Brazilië. Hij houdt van een warm en vochtig klimaat zonder direct zonlicht. Een perfecte grote kamerplant dus voor de wat donkerdere plekken in huis en zeker voor in de badkamer (met raam). Geef regelmatig water, maar pas op dat ‘ie niet doorweekt staat. Een vuistregel is: als de bovenste laag potgrond (ongeveer 1/3e) is opgedroogd, dan weer watergeven. Test dit door je vinger in de potgrond te steken en te kijken of de aarde blijft kleven.

Foto: Philodendron xanadu

9 polyscias fabian

Polyscias heeft prachtige ronde blaadjes rondom zijn stam. Deze kleine boom kan prima overleven met een paar uur daglicht per dag. Als je hem goed verzorgt kan de Polyscias wel anderhalve meter hoog worden.

Foto: Polyscias fabian

10 Pachira aquatia 'geldboom'

Show me the money! Deze grote kamerplant met bijzondere gevlochten stam heeft als bijnaam Money Tree. Hij brengt geld en geluk voor de eigenaar, zeggen ze. Pachira is een super makkelijke kamerplant. Hij heeft weinig water nodig en kan op veel plekken staan (behalve in de volle zon). Knip de geldboom af en toe in model als hij te groot wordt.

Foto: Pachira aquatia 'geldboom'

11 alocasia zebrina 'olifantsoor'

De bijnaam van Alocasia zebrina is olifantsoor en dat is gezien zijn grootte niet zo gek. Deze grote kamerplant met groot geribbeld blad kan in de natuur maarliefst 5 meter hoog worden! Ook in huis kan ‘ie groot groeien, als je hem de ruimte geeft. Poot Alocasia zebrina dus in een ruime pot met verse potgrond. De olifantsoor is een tropische plant en houdt van een lekkere sproeibeurt. Tip: sproei je plant ’s avonds, dan vermijd je het risico dat de bladeren verbranden in de zon of dat de nevel meteen verdampt.

Foto: Alocasia zebrina 'olifantsoor' 'zebraplant'


Elke week kamerplantentips ontvangen?

Volg de Plantarts op Instagram

🍌De bananenplant (Musa) ben je vast al eens tegengekomen in woonkamers van vrienden en familie. Deze exoot is namelijk helemaal hip. Geef de bananenplant ruim water en zet ‘m op een lichte plek, maar niet pal in de vensterbank want dan kunnen de bladeren verbranden. . 🏷 Musa basjoo 'Bananenplant' β˜€οΈ Een warme plek met veel zonlicht πŸ’¦ Veel! Houd de potgrond vochtig, maar let op dat er geen water onderin de pot staat. Regelmatig sproeien. 🏠 1-2 meter van een raam op het zuiden, 0-1 meter van een raam op het oosten of westen πŸ’‘Kan in de zomer buiten staan . #bananenplant #musabasjoo #musa #deplantarts #groenvirus #merkens #merkenstuincentrum #tuincentrummerkens #langbroek #bijtwijfelgewoongroen

Een bericht gedeeld door De Plantarts (@deplantarts) op