regio Utrecht
 

klimplanten

Klimplanten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke beschutting tegen zon, wind of nieuwsgierige buren. Door de hoogte in te gaan met klimplanten zorg je voor spanning in je tuin zonder meteen veel ruimte kwijt te zijn.

klimplanten groeien naar het licht

Klimplanten groeien in het wild op verschillende manieren via een gastplant naar het licht. Vandaar de naam ‘klimmer’! Klimplanten bieden veel beschermplaatsen voor vlinders, bijen en vogels. Er bestaan houtige, kruidachtige, wintergroene, bloeiende, vruchtdragende en eenjarige klimplanten..  Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder een kleine toelichting van de verschillende soorten klimplanten.

houtige klimplanten

Sommige klimplanten hebben houtige stelen en sieren je tuin ook in de winter. Voorbeelden zijn de blauwe regen (Wisteria Sinensis), Roos en Toscaanse Jasmijn (Trachelospermom Jasminoides)

Klimplant: Passiflora caerulea ‘Passiebloem’
Foto: Passiflora caerulea ‘Passiebloem’ (kruidachtige klimplant)

kruidachtige klimplanten

Andere klimplanten zijn meerjarige kruidachtige planten met een ‘zachte’ steel, zoals Clematis en Passiebloem (Passiflora caerulea). Zulke klimplanten worden na de winter teruggeknipt tot ongeveer 25 centimeter boven de grond, waardoor ze in het voorjaar weer gaan uitlopen. Snoeien stimuleert groei en bloei.

wintergroene klimplanten

Wintergroene klimplanten zijn ideaal om te gebruiken als afscheiding. De meest bekende groene klimplant is de klimop (Hedera). Deze is in verschillende bladkleuren en vormen te verkrijgen. De klimop is een klimplant die hechtwortels heeft, waarmee hij zich vast kan klampen aan muren zonder dat hij gebonden hoeft te worden. Klimop zal niet snel zeuren en is ideaal op schaduwrijke plekken. 

eenjarige klimplanten

Dan zijn er ook nog de eenjarige klimplanten, die ieder jaar uit zaad worden opgekweekt. In een mum van tijd krijgen eenjarige klimmers voor elkaar wat vaste klimplanten normaal gesproken jaren tijd kost. De meest bekende eenjarige klimplanten zijn de Lathyrus en Oost-Indische kers, maar ook de Ipomoea en Asarina horen tot de groep snelle klimmers.

Passiflora Victoria Passiebloem
Foto: Passiflora victoria ‘Passiebloem’ (kruidachtige klimplant)

vruchtdragende klimplanten

De bekendste vruchtdragende klimplant is de druif (Vitis Vinifera), die met zijn ranken veel mediterrane terrassen siert. Maar ook kiwi (Actinidia), braam (Rubus) en Japanse Wijnbes (Rubus) zijn ‘heerlijke’ klimmers. Deze klimplanten houden van flink veel zon. Wil je straks goed oogsten, zet ze dan op een zonnige standplaats.