regio Utrecht
 

graszoden

Een stuk gras in je tuin kan zeker in de zomermaanden heerlijk zijn voor jezelf, je kinderen of huisdieren. Een gazon aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn twee manieren om een gazon aan te leggen: met graszoden of met graszaad.

gras zaaien: de langzame manier

Je kan voor de langzame manier gaan door je gazon in te zaaien. Hiervoor heb je drie ingrediënten nodig: graszaad, vocht, en een warme ondergrond. De meeste kans op succes heb je daarom als je in het voor- of najaar zaait. Dan is de bodem namelijk veelal vochtig en op de juiste temperatuur. Hierdoor kan het graszaadje gaan ontkiemen.

Het duurt twee weken voordat het ontkiemde graszaad vervolgens begint te wortelen in de tuin. Op het tuincentrum hebben we verschillende soorten graszaad voor sier- en speelgazon en graszaad om kale plekken mee op te vullen. 

graszoden: de snelle manier

Wil je snel resultaat? Kies dan voor graszoden. Een nieuw gazon met graszoden is al na een week of twee vastgegroeid en klaar voor gebruik. Graszoden worden vers van het land van de kweker ‘geoogst’ en in plakken van twee bij een halve meter gesneden en opgerold. Verse rollen graszoden kan je bestellen op het tuincentrum. 

Een graszode is levend materiaal en daarom ook beperkt houdbaar. Een vers gesneden graszode blijft in opgerolde toestand in de schaduw (!) ongeveer 24 uur goed. Wil je later pas de graszoden aanleggen, rol dan de graszoden uit en besproei ze met water. 


Graszoden: in 7 stappen een prachttapijt

  1. Spit de ondergrond los en verbeter deze met verse tuinaarde en compost
  2. Maak de ondergrond vast en egaal
  3. Rol de graszoden uit en leg ze strak tegen elkaar
  4. Rol de graszoden aan met een grasroller
  5. Geef de graszoden meteen na het leggen water en herhaal dit regelmatig in het begin
  6. Betreed je nieuw gelegde groene tapijt de eerste paar weken voorzichtig!
  7. Bemest je gazon twee keer per jaar (in maart en augustus). Hierdoor blijft je gras mooi groen en gezond!

Graszoden bestellen?

Wij hebben iedere week 100m2 gras vers van het land. I.v.m. de grote vraag in het hoogseizoen, is dit snel op. Bestel telefonisch of via de mail, dan laten we weten of er nog rollen te leveren zijn. De graszoden komen vrijdagmiddag. Je kunt gratis gebruik maken van onze grasrol. We bezorgen graszoden ook bij u thuis (in de regio Utrechtse Heuvelrug/Wijk bij Duurstede). De graszode is 1m2 in totaal: 250cm lang bij 40 cm breed.