regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Planten voor schaduwplekken

Welke planten zet je het beste in een schaduwrijke border?

Foto: Gaura lindheimeri (prachtkaars)

Heb je een tuin op het noorden of met schaduwplekken en wil je deze toch opvullen met planten? Geen zorgen. Ook voor een tuin met weinig zon zijn genoeg plantensoorten. Daarnaast zorgt schaduw in de tuin ook voor de nodige koelte in de zomer en dat kan – bijvoorbeeld in een stadstuin – juist fijn zijn op hete zomerdagen.

wat is een schaduwtuin?

Schaduwtuinen hebben minder dan drie uur zon per dag. Plekken waar de zon vier uur schijnt, bijvoorbeeld in de ochtend, worden bestempeld als halfschaduw plekken. Schaduwplekken komen bijvoorbeeld door een schutting of boom, of als je net een gek hoekje in de tuin hebt waar de zon weinig komt. Maar net als in de jungle of in het bos – plekken waar in de natuur weinig direct zonlicht valt – zijn er planten die in de schaduw groeien. Sommige bomen laten veel licht door, anderen juist heel weinig (zoals coniferen).

Denk aan de bodemkwaliteit

Let vooral op of de grond waar je de planten wil neerzetten goed vochtig is. Creëer een mulchlaag met plantenresten, houtsnippers of boomschors zodat de grond vocht goed vasthoudt. Bodembedekkende planten doen ook goed hun werk en zorgen meteen voor mooie begroeiing.

Blog: een gezonde bodem in 4 stappen

Foto: Crassula ovata (Jadeboom)

kies voor vaste planten

Eenjarige zomerbloeiers hebben veel zon nodig en kunnen moeilijk op een schaduwrijke plek staan. Kies juist voor vaste planten. Op het tuincentrum is per plantensoort aangegeven of de plant in de volle zon, halfschaduw of schaduw past. Foto: Rhodohypoxis (Sterretjesgras)

voorjaarsbloeiende vaste planten voor schaduwrijke plekken

Een bloeiend plantje in de schaduw is het sneeuwklokje (Galanthus). De witte bloemetjes van het sneeuwklokje sieren je tuin al vroeg in het jaar, in februari en maart. Vergeet de bloembollen niet in het najaar te poten. Je ziet sneeuwklokjes veel in bosrijke omgevingen. Sneeuwklokjes vermeerderen onder de grond. Je kan dus ieder jaar meer bloemetjes in je tuin verwachten. Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) heeft wel wat weg van het sneeuwklokje, en kan prima in een halfschaduw of schaduwtuin.

Iets meer kleur? Akelei (Aquilegia vulgaris) heeft prachtige paarse bloemetjes in het voorjaar. En gebroken hartje (Dicentra spectabilis) kleurt je tuin met een rits aan roze kroonbladeren. Deze zet je het liefst in de halfschaduw of lichte schaduw. Zeeuws knoopje (Astrantia) gedijt ook goed in een tuin met halfschaduw en een vochtige bodem. En ook de bijzondere kelkbloemen van Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) bloeien in het voorjaar.

Heb je een tuin met zure grond? Dan kom je goed uit de voeten met rhododendron en azalea, die van april tot juni bloeien.

Blog: van deze langbloeiende vaste planten kan je maandenlang genieten

Foto: Buddleja 'davidii'

Zomerbloeiende vaste planten 

Van Chinese Ruit (Thalictrum) bestaan veel soorten. Deze prachtige vaste plant met varenachtig blad en kleine bloemetjes in wit, geel, roze of lichtpaars kan goed op een lichte schaduwrijke plek staan, bijvoorbeeld onder een lichtdoorlatende boom. De bloeitijd is tussen mei en september. Een andere zomerbloeiende vaste plant voor de schaduwtuin is pluimspirea (Astilbe), die je tuin in juli en augustus siert met knalroze pluimen.Foto: Stipa tenuissima 'Ponytails'

Najaarsbloeiende vaste planten

Anemone en Helleborus bloeien allebei in het najaar en kunnen goed tegen weinig zon.Foto: Strelitzia nicolai

Bodembedekkers voor schaduwtuinen

 Er zijn prachtige bloeiende bodembedekkers voor schaduwrijke pekken, zoals maagdenpalm (Vinca minor). Een andere supersterke groenblijvende bodembedekker is Pachysandra terminalis, ook wel toepasselijk schaduwkruid genoemd. Of kies voor bosaardbei (Fragaria versa) en pluk in mei en juni aardbeien uit je schaduwtuin. Een knaller is Brunnera, met mooie bonte bladeren en blauwe bloemetjes.

Groene planten voor schaduwrijke tuinen

In een schaduwtuin komen groene planten goed tot hun recht. Denk aan verschillende varensoorten, hosta’s en klimop. Of sommige siergrassen, zoals Carex, Luzula en Liriope muscari