regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Deze langbloeiende vaste planten bloeien de hele zomer

Ook met bloeiende vaste planten kan je een kleurexplosie in je tuin creëeren.

Het is zomer! In de warme zomermaanden groeit en bloeit de tuin het meest weelderig. Niet alleen met eenjarige zomerbloeiers, maar ook met bloeiende vaste planten kan je een explosie van kleur in je tuin creëeren. Waar veel vaste planten een kortere bloeitijd hebben dan eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten, zijn er ook bloeiende vaste planten die de hele zomer door bloeien. Daarnaast hebben vaste planten vaak veel minder aandacht nodig dan eenjarige zomerbloeiers. We zetten er een paar voor je op een rij. 

Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus) 

Muurfijnstraal, ook wel Erigeron karvinskianus genoemd, is een hele vrolijke bodembedekker. Deze bloeiende vaste plant bloeit de hele zomer weelderig met witroze bloemetjes. Zet ‘m vooral op een zonnige plek in de border en hij zal goed groeien. Ook fijn, Muurfijnstraal woekert niet.  

Bloeikleur: witroze
Bloeitijd: van juni tot en met augustus
Standplaats: zon 
Maximale hoogte: 40 centimeter
Groenblijvend? nee

Foto: Erigon karvinkianus, Muurfijnstraal

Ooievaarsbek (Geranium Rozanne)

Deze bodembedekker is het meest beroemde soort van de geraniumfamilie. Geranium Rozanne krijgt prachtige paarsblauwe bloemen waar je maandenlang van kunt genieten. Geranium Rozanne vermeerdert zich makkelijk, zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Zet deze groenblijvende langbloeiende vaste plant in je border en binnen no time heb je een heel bloementapijt in de tuin! Een fijne bijkomstigheid: bijen zijn ook dol op Geranium Rozanne

Bloeikleur: paarsblauw
Bloeitijd: van mei tot en met oktober
Standplaats: zon / halfschaduw
Maximale hoogte: 40 centimeter
Groenblijvend? Nee 

Foto: Geranium 'Rozanne', Ooievaarsbek

Blog: deze planten werken tegen muggen

Ooievaarsbek (Geranium Azure Rush)

Geranium Azure Rush heeft eigenlijk dezelfde gebruiksaanwijzing als Geranium Rozanne. Ook deze bloeiende vaste plant groeit snel zonder dat je er veel omkijken naar hebt, en krijgt paarsblauwe bloemen. Het verschil tussen deze twee geraniums is dat Geranium Rozanne wat wilder groeit, terwijl Geranium Azure Rush compacter blijft. Knip in de zomer af en toe uitgebloeide bloemen weg. Eind juli kan je Geranium Azure Rush gerust met de heggeschaar tot de helft terug knippen. Dan zal deze blauwe parel zeker een half jaar lang bloeien! 

Bloeikleur: paarsblauw
Bloeitijd: van mei tot en met oktober
Standplaats: zon / halfschaduw
Maximale hoogte: 40 centimeter
Groenblijvend? nee

Foto: Geranium 'Azure Rush', Ooievaarsbek

Marjolein (Origanum ‘Rosenkuppel’)

Marjolein Origanum 'Rosenkuppel' geeft in bloeitijd een weeldige bos roze paarsige bloemen, die de hele zomer je tuin sieren. Je kan marjolein ook herkennen uit de keuken: dit kruid misstaat ook niet in de kruidentuin. Maar deze bloeiende vaste plant staat ook mooi in de border. Daarnaast geeft Marjolein Origanum 'Rosenkuppel' een heerlijke geur af. Het is een compact groeiende en doorbloeiende plant. Zet ‘m op een zonnige plek in de tuin.

Bloeikleur: roze
Bloeitijd: van juli tot en met september
Standplaats: zon 
Maximale hoogte: 50 centimeter
Groenblijvend? nee

Foto: Origanum 'rosenkuppel', Marjolein

Prachtkaars (Gaura lindheimeri)

Gaura lindheimeri krijgt al vroeg in de zomer sprieterige stengels met vlindervormige bloemen. Ook deze langbloeiende vaste plant bloeit de hele zomer. Er zijn verschillende soorten van deze bloeiende vaste plant. De ‘gewone’ Gaura lindheimeri krijgt helderwitte bloemen, terwijl bijvoorbeeld ‘pink dwarf’ roze bloemetjes krijgt. Je kan Gaura lindheimeri makkelijk stekken. De plant zaait zichzelf uit. Wil je dit voorkomen, knip dan de stengels af in de herfst. Knip de plant dan ook terug.

Bloeikleur: wit of roze
Bloeitijd: van juni tot en met september
Standplaats: zon / halfschaduw
Maximale hoogte: 100 centimeter
Groenblijvend? nee

Lees hier meer over het snoeien van vaste planten

Foto: Gaura lindheimeri, Prachtkaars