Zo overleeft je tuin de hete zomer
8 tuintips voor hitte: water geven, hittebestendige planten en meer
Tropische zomers met temperaturen boven de 30 graden worden steeds normaler in Nederland. Zweten geblazen en je tuin droogt uit waar je bij staat. Best een uitdaging, zeker als je ook nog eens op vakantie wil gaan. Met deze 8 tuintips kom je zelfs de tropische zomers goed door in je tuin.
Let op: het beste is om nieuwe planten in het voor- of najaar te planten. Wil je ze toch nu planten? Nieuwe planten hebben meer vocht nodig. Dompel ze in water voordat je ze inplant. Zo hebben ze meteen een goede start! Nieuwe jonge planten zijn nog niet meteen goed geworteld, houd ze dus goed in de gaten en geef op tijd water.
1. Steen eruit, plant erin betekent minder hitte
Het is niet voor niks dat de temperatuur in een stad veel sneller oploopt dan in groene gebieden. In de stad kan het wel acht graden warmer zijn dan op het platteland. Bomen en planten nemen hitte op, terwijl stenen en beton juist bakplaten worden bij tropisch weer. Heb je een tuin? Wat een geluk! Zorg voor een hittebestendige tuin door juist te kiezen voor borders met planten en bomen. Een stelregel is: als je ergens nooit loopt (of zit), haal dan de tegels eruit en poot er beplanting in.
Nog een voordeel: met een groene tuin kan overtollig water bij een stevige bui makkelijker weg dan bij een beton- of tegeltuin. Je hebt minder wateroverlast.
2. zorg voor schaduw: Plant een boom of haag
Bomen zijn om meerdere redenen handig voor in de tuin. Ze geven schaduw op warme dagen, waardoor de grond en planten eronder minder snel uitdrogen. En bomen zijn natuurlijk prettig om onder te vertoeven op hete dagen! Ook zijn bomen ideaal om je te wapenen tegen flinke hoosbuien. Ze nemen veel vocht op en de wortels zorgen voor structuur in de bodem, waardoor jij en je terras niet meteen wegdrijven in een modderstroom. Als bomen eenmaal geworteld zijn kunnen ze diep in de grond water opnemen. Maar let op: bij extreme hitte en droogte kunnen ook bomen het zwaar hebben. Dan is het nodig om bij te wateren.
Heb je een kleine tuin? Let dan goed op wat voor soort boom je plant. Er zijn namelijk ook genoeg bomen die kleiner blijven en niet je hele tuin opslokken. Of denk aan struiken of hagen die ook voor schaduw kunnen zorgen.
3. let extra op planten in potten
Planten in potten drogen veel sneller uit. Hoe kleiner de pot, hoe sneller ze uitdrogen. Ze kunnen immers niet bij grondwater dat zich in de bodem bevindt. Let dus goed op dat je planten in potten voldoende water geeft. Zet een schotel onder de pot zodat de plant later ook wat heeft aan overtollig water. Ook hier geldt: geef 's avonds laat water zodat het water minder snel verdampt en de plant er langer profijt van heeft. En geef bij de wortels water, niet over het blad. Wordt het heel zonnig en heet? Zet de potten in de schaduw in een groepje bij elkaar. Daar drogen ze minder snel uit en geven ze elkaar beschutting. Bedek net als bij de border de aarde met een mulchlaag.
4. Zet planten op de juiste plek
Kijk goed naar welke planten je waar zet in je tuin. Een Hortensia verbrandt en droogt snel uit in de felle brandende middagzon. Hortensia staat graag op een schaduwrijke plek. Bijvoorbeeld onder een boom, of in de schaduw van een schuur of muur. Kijk daarom altijd eerst naar de standplaats van de plant, zodat je ze op de plek zet waar ze het best (en makkelijkst!) gedijen.
5. let op met sproeien! Zo geef je het best water
Is het erg droog? Geef liever een paar keer veel water in plaats van iedere dag een beetje. Zo komt het water ook bij de dieper gelegen wortels terecht. Geef water wanneer de zon niet fel schijnt. Het liefst voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Geef zo dicht mogelijk bij de wortels water - dus niet op het blad. Anders verbrandt het blad. Train je planten om water op te zoeken en vast te houden door ze steeds ietsje minder water te geven (wel goed opletten dat ze niet verdrogen). Let op met sproeien: het water komt dan eerder op de bladeren terecht dan bij de wortels. De plant verbrandt dan eerder en krijgt minder water.
6. zet een regenton in de tuin
Gelukkig worden we af en toe nog verlost van de hitte met een ouderwetse goeie Hollandse regenbui. Wil je spaarzaam omgaan met (kraan)water en toch je planten goed water geven? Zet dan een regenton in de tuin. Een flinke regenton kan je al duizenden liters per jaar opleveren. En dan hoef je ook geen drinkwater te gebruiken voor de planten.
Foto: Mulch je borders door middel van boomschors
7. Bedek je borders met mulch óf bodembedekkers
Bescherm je borders tegen uitdroging met mulch: de aarde bedekken met een laag organisch materiaal. Door tussen de planten bladeren, houtsnippers, cacaodoppen of boomschors aan te brengen wordt het vocht vastgehouden en het houdt de hitte tegen. Eigenlijk wil je zo min mogelijk 'braakliggende' aarde in de tuin. Ook leuk: gebruik bodembedekkende planten die de aarde bedekken, zoals Vinca Minor of Campanula.
Foto: Mulch je (moes) tuin met stro
8. hittebestendige planten
Denk na over welke soorten planten je in de tuin zet. Er zijn planten die beter tegen droogte, zon en hitte kunnen. Denk aan rots- en vetplanten, en (bloeiende) vaste planten die goed tegen droogte kunnen. Zoals lavendel en de vlinderstruik. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
Blog: Een tropische zomer? Deze planten kunnen goed tegen hitte en droogte
Foto: Lavendel Een tropische zomer? Deze planten kunnen goed tegen hitte en droogte
tips voor je gazon in de zomer
Geef niet meteen je gazon water als het er geel uit begint te zien. Gras is enorm sterk. Dat trekt na een goede regenbui weer bij. Zo bespaar je water. Maai je gazon ook niet als het het droog is, dan beschadigt het gras sneller. En maai het ook niet te kort. Wil je toch maaien, doe dat dan 's avonds.
Een nieuw gazon aangelegd? Deze moet je wel beter watergeven. Het gras is dan nog niet geworteld. Wil je een gazon aanleggen? We verkopen graszaad en graszoden.
kamerplanten kunnen naar buiten!
De meeste kamerplanten zijn bedoeld voor binnen omdat ze niet tegen de vorst kunnen. Maar in de zomer kunnen ze prima buiten staan. Daar drogen ze ook nog eens minder snel uit dan binnen. Let wel op met wind en felle zon, een beschutter plekje is beter. Denk aan Strelitzia, Begonia en vetplanten.
Foto: Strelitzia nicolai