regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Zo overleeft je tuin de hete zomer

Tips over hittebestendige planten, water geven en tuinontwerp

Foto: Gaura lindheimeri (prachtkaars)

Tropische zomers met temperaturen boven de 30 graden worden steeds normaler in Nederland. Zweten geblazen en je tuin droogt uit waar je bij staat. Best een uitdaging, zeker als je ook nog eens op vakantie wil gaan. In de maanden juli en augustus wil je dus niet teveel omkijken hebben naar je tuin. Met deze plantentips kom je zelfs de tropische zomers goed door in je tuin.​

Let op: als je nieuwe planten inplant hebben ze meer vocht nodig. Dompel ze in water voordat je ze inplant. Zo hebben ze meteen een goede start! Nieuwe jonge planten zijn nog niet meteen goed geworteld, houd ze dus goed in de gaten en geef op tijd water. 

Vetplanten kunnen goed tegen hitte en zon

Vetplanten kunnen uitstekend tegen hitte en zon. Deze planten slaan vocht op in de blaadjes, waardoor ze hun eigen ‘reservoir’ hebben voor droge tijden. Hierdoor hoef je ze niet regelmatig water te geven. Denk hierbij aan vetplanten zoals Agave, Aeionium en Crassula (jadeboom). Let op, niet alle planten kunnen tegen vorst en overwinteren liever binnen. 

Foto: Crassula ovata (Jadeboom)

Eucalyptus

Eucalyptus is nog zo’n zonaanbidder die goed tegen weinig water kan. Eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië en is het hoofdgerecht voor de koalabeer, die uitsluitend eucalyptusbladeren eet. Net als vetplanten slaat eucalyptus water op in de bladeren. Dit boompje met prachtig grijsblauw blad kan ook vorst verdragen. Je kan er dus jaren plezier van hebben! Met name Eucalyptus gunnii ‘Azura’ kan vorst tot wel -15 graden hebben. 

Foto: Eucalyptus 'Gunnii'

Rotsplanten: weinig water, veel zon

Ook rotsplanten zijn sterke overlevers die felle zon en weinig water kunnen verdragen. Ideaal dus voor zonovergoten plekken en tuinen op het zuiden. Er zijn er ook nog eens genoeg die mooi bloeien. Zoals Alchemilla (kleinbladige vrouwenmantel), Cyclaam (alpenviooltje), Dianthus (anjer), Delosperma (ijsbloem), Armeria (Engels gras), Jasione laevis (zandblauwtje), Rhodohypoxis (sterretjesgras) en Sedum. 

Foto: Rhodohypoxis (Sterretjesgras)

Vaste planten die tegen droogte kunnen

Naast rots- en vetplanten zijn er nog meer (bloeiende) vaste planten die goed tegen droogte kunnen. Denk aan Gaura lindheimeri (prachtkaars), die van juli tot oktober prachtige bloemetjes krijgt. Ook de bekende vlinderstruik (Buddleja davidii) kan wel wat droogte hebben. Deze struik krijgt prachtige blauwe, witte of roze pluimen waar bijen en vlinders dol op zijn. Andere vaste planten zijn: Achillea soorten, Aster soorten, Centaurea, Echinacea purpurea, Nepeta faassenii, Rudbeckia fulgida, Solidago, Stachys byzantina en Verbena bonariensis.

Blog: van deze langbloeiende vaste planten kan je maandenlang genieten

Foto: Buddleja 'davidii'

Siergrassen in de zomer

Siergrassen die goed op droge grond kunnen zijn perfect voor tropische zomerdagen. Denk bijvoorbeeld aan Stipa tenuissima ‘Ponytails’, ook wel vedergras genoemd. 

Foto: Stipa tenuissima 'Ponytails'

Steen eruit, plant erin betekent minder hitte

Het is niet voor niks dat de temperatuur in een stad veel sneller oploopt dan in groene gebieden. In de stad kan het wel acht graden warmer zijn dan op het platteland. Bomen en planten nemen hitte op, terwijl stenen en beton juist bakplaten worden bij tropisch weer. Heb je een tuin? Wat een geluk! Zorg voor een hittebestendige tuin door juist te kiezen voor borders met planten en bomen. Een stelregel is: als je ergens nooit loopt (of zit), haal dan de tegels eruit en poot er beplanting in.

Plant een boom

Bomen zijn om meerdere redenen handig voor in de tuin. Ze geven schaduw op warme dagen, waardoor de grond eronder minder snel uitdroogt. En bomen zijn natuurlijk prettig om onder te vertoeven op hete dagen! Ook zijn bomen ideaal om je te wapenen tegen flinke hoosbuien. Ze nemen veel vocht op en de wortels zorgen voor structuur in de bodem, waardoor jij en je terras niet meteen wegdrijven in een modderstroom. Heb je een kleine tuin? Let dan goed op wat voor soort boom je plant. Er zijn namelijk ook genoeg bomen die kleiner blijven en niet je hele tuin opslokken.

Zet kamerplanten buiten

De meeste kamerplanten zijn bedoeld voor binnen omdat ze niet tegen de vorst kunnen. Maar in de zomer kunnen ze prima buiten staan. Daar drogen ze ook nog eens minder snel uit dan binnen. Let wel op met wind, een wat beschutter plekje is beter. Denk aan Strelitzia, Begonia en vetplanten.

Foto: Strelitzia nicolai

Spaarzaam water geven; zet een regenton in de tuin

Is het erg droog en moet je bijsproeien? Sproei wanneer de zon niet fel schijnt. Het liefst voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Sproei zo dicht mogelijk bij de wortels (dus niet op het blad. Train je planten om water op te zoeken en vast te houden door ze steeds ietsje minder water te geven (wel goed opletten dat ze niet verdrogen). Én bescherm je borders tegen uitdroging door tussen de planten houtsnippers, cacaodoppen of boomschors aan te brengen.

Gelukkig worden we af en toe nog verlost van de hitte met een ouderwetse goeie Hollandse regenbui. Wil je spaarzaam omgaan met (kraan)water en toch je planten goed water geven? Zet dan een regenton in de tuin. Een flinke regenton kan je al duizenden liters per jaar opleveren.