regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Welke planten werken tegen muggen?

Lekker in de tuin zitten: deze planten houden muggen uit de buurt

Het is zomer! De zon schijnt, de temperatuur gaat omhoog. Tot in de late uurtjes is het lekker vertoeven in de tuin of op balkon. Totdat je lastiggevallen wordt door die vervelend zoemende en prikkende muggen. Geen paniek! Deze planten werken goed tegen muggen.  

1. Planten die ruiken naar citroen werken tegen muggen

Muggen komen op onze geur af. Een sterke citroengeur maskeert onze ‘mensengeur’, waardoor muggen ons niet meer weten te vinden. Er zijn verschillende planten die een sterke citroengeur hebben en muggen op een dwaalspoor zetten. 

Citroengeranium (Pelargonium graveolens)

De citroengeranium geeft een sterke citronella geur af als je hem aanraakt. Haal je armen ’s avonds even door deze plant en de muggen blijven op afstand. Citroengeranium is niet winterhard en wordt verkocht als eenjarige zomerbloeier. Geef ‘m tijdens warme tijden goed water. Citroengeranium bloeit niet uitbundig, maar krijgt wit/roze bloemetjes. Je kan citroengeranium ook in de slaapkamer zetten om vervelende muggen te weren. Buiten staat de citroengeranium het liefst in de volle zon of in de halfschaduw.

Citroengras, citroenmelisse en citroentijm

Deze drie kruidensoorten verspreiden allemaal een citroengeur als je je handen erdoorheen wappert. Deze kruiden zijn niet alleen handig om muggen op afstand te houden, maar ook nog eens heerlijk in gerechten.

Foto: Citroenmelisse

2. Kattenkruid (Nepeta)

Kattenkruid is een uitstekende muggenverdrijver. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van kattenkruid op muggen, en de plant schijnt tot wel tien keer zo effectief te zijn als het anti-muggenmiddel DEET. Kattenkruid, ook wel Nepeta genoemd, is een vaste plant. Het is een woekerende plant, deze kruiper verspreidt zich dus razendsnel door de tuin. Wil je dit voorkomen, poot de plant dan in een plastic pot of bak. Katten zijn dol op deze plant, dus als je juist katten uit de tuin wil weren is deze plant niet zo geschikt. Kattenkruid staat graag op een zonnige plek!

Foto: Kattenkruid (nepeta)

3. Lavendel (Lavandula angustifolia)

Deze paarsbloemige vaste plant is al jaren heel populair in de tuin. Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.

Foto: Lavandula angustifolia 'Hidcote'

4. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) 

Rozemarijn is nog zo’n kruid met een sterke geur waarvan muggen in de war raken. Rozemarijn is een heel sterk kruid, dat ook nog eens winterhard en groenblijvend is. Rozemarijn is door de sterke smaak vooral lekker bij vleesgerechten. Rozemarijn krijgt in bloeitijd kleine paarse bloemetjes, waar vlinders en bijen gek op zijn. Het best zeg je hem op een beschutte plek, in de zon of halfschaduw!

Foto: Rozemarijn (rosmarinus officinalis)

5. Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem, ook wel calendula genoemd, is een eenjarige zomerbloeier die de hele zomer oranje en gele bloemen krijgt. Al eeuwenlang wordt deze plant gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking. In veel zalfjes en oliën vind je calendula terug. Ook tegen muggen werkt deze eenjarige zomerbloeier goed. Zet goudsbloem in de zon of halfschaduw. Let op! Dit is een zomerbloeier, en kun je dus na de vorst kopen op het tuincentrum. Meestal is dit rond april/mei!

Foto: Goudsbloem (calendula)

6. Tabaksplant (Nicotiana)

De Tabaksplant heeft een sterke eigen geur die ‘mensengeur’ maskeert. Van tabak maakten mensen vroeger al anti-muggen smeersels. Deze bloeiende plant is éénjarig en kan dus niet tegen de vorst. Er zijn verschillende soorten Tabaksplanten met uiteenlopende kleuren bloemen. Zet ‘m op een zonnige plek in de tuin en de Tabaksplant zal tot in de herfst blijven bloeien. Let op! Dit is een zomerbloeier, en kun je dus na de vorst kopen op het tuincentrum. Meestal is dit rond april/mei!

Andere middelen die werken tegen muggen

Lekker in de tuin zitten zonder lastig gevallen te worden door muggen? Ook deze middelen kunnen een steentje bijdragen.

Citronella kaars

Deze kaars is een vertrouwde vriend voor iedere kampeerder en tuinzitter. Citronella kaarsen verspreiden een citroen-achtige geur als je ze aansteekt. En het staat meteen gezellig, zo’n brandend kaarsje op tafel. 

Steek de barbecue of vuurkorf aan

Muggen houden niet van open vuur. Een uitstekend excuus dus om de barbecue of vuurkorf aan te steken. Leg ook eens een paar takken rozemarijn op de barbecue of in de vuurkorf. De lekkere walm van rozemarijn weert muggen en wespen. 

muggen in stilstaand water

Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Het helpt dus om zoveel mogelijk stilstaand water uit de tuin te halen. Leeg gieters, emmers en verstopte regengoten en bedek de regenton met een deksel. 

muggen in de vijver

Als je een vijver hebt zijn er een paar dingen die je kan doen om muggen te bestrijden. Neem vissen. Vissen eten muggenlarven. Wil je geen vissen? Ook kikkers eten muggenlarven. Door 'kikkervriendelijke' water- en moerasplanten te nemen kan je kikkers naar je vijver lokken. Voorkom stilstaand water door een vijverpomp te installeren. Deze zorgt er ook voor dat je vijver mooi schoon, zuurstofrijk en algenvrij blijft. 

DEET

Muggen weer je zeer effectief met het smeermiddel DEET. DEET is in verschillende concentraties te verkrijgen, hoe sterker hoe langer het spul muggen verjaagt. DEET heeft een scherpe geur en je huid kan er geïrriteerd van raken.