regio Utrecht
 

waterplanten en moerasplanten

De naam zegt het al: waterplanten zijn planten die in water groeien. Er zijn verschillende soorten waterplanten. Denk aan moerasplanten, drijvende waterplanten en waterlelies. En er zijn waterplanten die een extra goede zuiverende werking hebben: zuurstofplanten. 

waterplanten zorgen voor leven

Een vijver in je tuin brengt letterlijk leven in de brouwerij! De vijver verrijkt je tuin met vissen, kikkers en vogels. Net als mensen heeft het leven onder water zuurstof nodig om te overleven. Daarom zijn waterplanten en moerasplanten onmisbaar voor een gezonde en zuurstofrijke vijver. Waterplanten houden de vijver helder. Net als alle andere planten gebruiken waterplanten fotosynthese, waarbij zuurstof vrijkomt in het water. 

Blog: Deze planten werken tegen muggen

bloeiende moerasplanten, een sierlijke schuilplek

Om de dieren een fijne plek te geven zijn moerasplanten onmisbaar. Moerasplanten aan de oever  zorgen voor schuilplekken bij de border. Moerasplanten staan dus in het ondiepe deel van je vijver.

Er zijn verschillende soorten (bloeiende) moerasplanten, die ook op verschillende dieptes staan. Zoals de Kievitsbloem (Fritillaria meleagris), Moeras gladiool (Schizostylus), Slangenwortel (Calla palestis), Roze sleutelbloem (Primula Rosea). 

Drijvende waterplanten

Drijvende waterplanten hebben een enorme sierwaarde. Ze liggen namelijk op je vijver en zijn dus goed zichtbaar!

De bekendste drijvende waterplant is de bloeiende waterlelie. Andere soorten zijn: Kikkerbeet (Hydrocharis), Mosselplant (Pistia stratiotes) en Roodwortel (Phyllanthus Fluitans).

Zuurstofplanten tegen algengroei

Zuurstofplanten staan helemaal onder water, je ziet er dus niet veel van. Maar deze waterplanten hebben een belangrijke functie: ze houden de vijver helder en schoon van plantenresten, uitwerpselen van vissen en andere rommel. Zuurstofplanten gaan ook algengroei tegen. Algen en zuurstofplanten concurreren namelijk om het beschikbare voedsel in de vijver. Zijn er te weinig zuurstofplanten, dan krijgen algen sneller vrij spel. Daarnaast groeien algen sneller bij hoge temperaturen, dus met name in de zomer met warm weer.

Voorbeelden van zuurstofplanten zijn: Waterviolier (Hottonia palustris), Braziliaans vederkruid (Myrophillum) en naaldkruid (Crassula).


In 7 stappen je vijver inplanten

  1. Bekleed bodem en wanden van plantmanden (speciaal voor vijverplanten) met voering.
  2. Vul de manden met flink wat vijvergrond, tot 2,5 centimeter onder de rand. Druk dit goed aan met je handen.
  3. Maak de aarde goed nat.
  4. Maak een gat in de aarde, waar je de waterplant of moerasplant met wortelkluit in kunt poten. Bedek de wortels met grond, druk stevig aan en maak opnieuw flink nat.
  5. Vul de mand met een laag gewassen grind.
  6. Zet de moerasplanten op de juiste diepte (kijk op het etiket).
  7. Zorg voor afwisseling van groei- en bladvormen en mix hoge met lage planten om een gevarieerd landschap te creëren