regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Planten die goed tegen hitte en droogte kunnen

Hittebestendige planten voor hete zomers

Foto: Gaura lindheimeri (prachtkaars)

De zomers worden steeds heter en droger. Door de juiste plantensoorten (op de juiste plek) te kiezen, voorkom je dat je planten wegbranden waar je bij staat. Dit zijn onze tips voor planten die goed tegen hitte en droogte kunnen!

Let op: als je nieuwe planten inplant hebben ze meer vocht nodig. Dompel ze in water voordat je ze inplant. Zo hebben ze meteen een goede start! Nieuwe jonge planten zijn nog niet meteen goed geworteld, houd ze dus goed in de gaten en geef op tijd water. 

Vetplanten kunnen goed tegen hitte en zon

Vetplanten kunnen uitstekend tegen hitte en zon. Deze planten slaan vocht op in de blaadjes, waardoor ze hun eigen ‘reservoir’ hebben voor droge tijden. Hierdoor hoef je ze niet regelmatig water te geven. Denk hierbij aan vetplanten zoals Agave, Aeionium en Crassula (jadeboom). Let op, niet alle planten kunnen tegen vorst en overwinteren liever binnen. 

Foto: Crassula ovata (Jadeboom)

Rotsplanten: weinig water, veel zon

Ook rotsplanten zijn sterke overlevers die felle zon en weinig water kunnen verdragen. Ideaal dus voor zonovergoten plekken en tuinen op het zuiden. Er zijn er ook nog eens genoeg die mooi bloeien. Zoals Alchemilla (kleinbladige vrouwenmantel), Cyclaam (alpenviooltje), Dianthus (anjer), Delosperma (ijsbloem), Armeria (Engels gras), Jasione laevis (zandblauwtje), Rhodohypoxis (sterretjesgras) en Sedum

Foto: Rhodohypoxis (Sterretjesgras)

Vaste planten die tegen droogte kunnen

Naast rots- en vetplanten zijn er nog meer (bloeiende) vaste planten die goed tegen droogte kunnen. Denk aan Gaura lindheimeri (prachtkaars), die van juli tot oktober prachtige bloemetjes krijgt. Ook de bekende vlinderstruik (Buddleja davidii) kan wel wat droogte hebben. Deze struik krijgt prachtige blauwe, witte of roze pluimen waar bijen en vlinders dol op zijn. Andere vaste planten zijn: Achillea soorten, Aster soorten, Centaurea, Echinacea purpurea, Nepeta faassenii, Rudbeckia fulgida, Solidago, Stachys byzantina en Verbena bonariensis.

Blog: van deze langbloeiende vaste planten kan je maandenlang genieten

Foto: Buddleja 'davidii'

Siergrassen in de zomer

Siergrassen die goed op droge grond kunnen zijn perfect voor tropische zomerdagen. Denk bijvoorbeeld aan Stipa tenuissima ‘Ponytails’, ook wel vedergras genoemd. 

Foto: Stipa tenuissima 'Ponytails'

Zet kamerplanten buiten

De meeste kamerplanten zijn bedoeld voor binnen omdat ze niet tegen de vorst kunnen. Maar in de zomer kunnen ze prima buiten staan. Daar drogen ze ook nog eens minder snel uit dan binnen. Let wel op met wind, een wat beschutter plekje is beter. Denk aan Strelitzia, Begonia en vetplanten.

Foto: Strelitzia nicolai

hoe overleeft je tuin de hete zomer?

Hoe geef je spaarzaam water, hoe zorg je ervoor dat je planten niet uitdrogen, hoe ga je hittestress tegen? Lees verder: 8 tuintips waarmee je tuin de hete zomer overleeft