regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Knus Kerstevent van Merkens Tuincentrum trekt meer dan 1000 bezoekers

Reportage Kerstevent

Zaterdag 7 december werd in Langbroek het jaarlijkse Kerstevent gehouden bij Merkens Tuincentrum. Met zo’n duizend bezoekers was het een gezellige drukte op het familiebedrijf. Voor het evenement werden alle hulplijnen ingeschakeld, van extra medewerkers tot behulpzame schoonzoon aan toe.

Het is een drukte van jewelste in Langbroek. Terwijl kerstbomen vakkundig in auto’s gelegd worden, staan de volgende bezoekers alweer te wachten op een parkeerplek. In de verte klinken de vrolijke trompetten van de Kerstband. Ook de geur van versgebakken oliebollen verraden dat er iets gaande is bij Merkens Tuincentrum. Het jaarlijkse Kerstevent trekt veel bekijks. “Onwijs gezellig”, vindt bezoeker Emmy. De geboren Langbroekse komt speciaal uit Utrecht voor het evenement. “Er is overal aan gedacht. Muziek, eten en drinken, workshops. En natuurlijk de kerstbomen, die ook nog eens gratis worden thuisbezorgd.” Even verderop staat een prinses met gouden hoepeljurk oliebollen uit te delen aan de kinderen. Vol ontzag gapen ze de Kerstprinses aan, de durfals willen wel met haar op de foto. 

Kerstevent met gemoedelijke sfeer

Zo’n vijfentwintig jaar geleden werd er voor het eerst een Kerstmarkt op het tuincentrum georganiseerd. Toen stond het nog in teken van een tiental Langbroekse ondernemers, die er hun waar aanboden in een kraampje. “Van lieverlee waren er steeds minder ondernemers in Langbroek. Dus nu doen we het zelf en is het een Event geworden”, vertelt eigenaar Hans Merkens. “Met uitzondering van Malou”, zegt hij enthousiast wijzend. Iets verderop staat ze met haar bedrijf Fashion Musthaves sieraden en kleding te verkopen.

Voor meer ondernemers is ondertussen ook geen ruimte meer, het tuincentrum staat vol met Kerstbomen, kransen en kerststukken. Tussen al dat groen lopen de hele dag door mensen. “De meesten komen uit de Utrechtse Heuvelrug en gemeente Wijk bij Duurstede”, zegt Hans. Hij ziet ook veel nieuwe gezichten. “Er hangt een gemoedelijke sfeer, iedereen staat wat met elkaar te keuvelen. Ik denk dat de mensen daarom graag op dit evenement afkomen.” Het nieuwe logo met bijbehorende website trekt ook nieuwe bezoekers, denkt hij.

Kerstbomenbos

In het kerstbomenbos is het druk. Ook Saskia uit Driebergen loopt een rondje met haar tweejarige zoon. “Hij had geen idee wat we bedoelden met een kerstboom. Nou, dat weet hij nu wel! Dit uitje gaan we er jaarlijks in houden.” Samen met ‘kerstboommannen’ Bram en Bart zorgt eigenaar Hans ervoor dat de klanten met een mooi exemplaar naar huis gaan.

“Vergeleken met vroeger willen de mensen eerder een boom in huis”, ziet Hans. Hij verkoopt ze al meer dan vijfentwintig jaar. Volgens dochter Corienne is de mening van expert Hans ‘heilig’. “Als hij naar een kerstboom loopt en zegt, ‘dit is een mooie’, dan nemen mensen dat van hem aan.” De bomen worden tijdens het evenement gratis bezorgd, dus ook voor de bezorgers is het rennen en vliegen. Uiteindelijk gaan er zo’n tweehonderd kerstbomen weg.

lama's in de kerstboom

Binnen in de kas neuzen de bezoekers tussen de kerstballen en interieurartikelen. Dit jaar hangen er ook lama’s en pauwen in de boom. “Erg mooie spulletjes”, vindt bezoeker Geiske uit de Bilt. “Ik ben een paar jaar eerder weleens geweest, maar het heeft echt een grote upgrade gehad.” Dat is mede dankzij het werk van Corienne. Ze was dit jaar nauw betrokken bij de organisatie.

“Vanaf maart zijn we al bezig met de Kerst”, vertelt Corienne, terwijl ze ondertussen kerststukken en kransen netjes op hun plaats zet. “We zijn vroeg begonnen met drie thema’s en hebben in september de hele kas omgegooid. Kasten geverfd, nieuwe indeling gemaakt. Samen met mijn moeder en met Heleen, de interieurstylist die de Kerstbomen binnen zo mooi heeft opgetuigd.” Anja is heel blij met de hulp van haar dochter. “Het begint al in januari. Wat moet ik inkopen, hoe zorg ik ervoor dat het goed wordt weggezet? Al met al best veel in je eentje.” Anja ziet dat de verwachtingen van de klant de laatste jaren hoger is geworden. “Inrichten wordt steeds belangrijker. Heel leuk dat je nu samen kan overleggen.” Of ze hoopt dat Corienne het bedrijf overneemt? “Ja, natuurlijk! Ooit, in de toekomst.”

Een geslaagde dag dus voor familie Merkens en de medewerkers. “Vanavond een biertje en met de benen omhoog”, sluit Hans lachend af.