regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Samen sterk: Hans en Anja Merkens

Een kleine geschiedenis van Merkens Tuincentrum

De motor van het tuincentrum is het stel Hans en Anja Merkens. Wie zijn zij eigenlijk en hoe zijn zij op het tuincentrum in Langbroek terecht gekomen?


Foto: Uit het AD Magazine van 2020, gemaakt door Joost Hoving

Beiden opgegroeid op de boerderij

Hans en Anja groeiden allebei op op de boerderij. Een droom van boerenzoon Hans, maar een allergie voor koeien gooide roet in het eten. Studeren aan de Hoge Cultuur Technische School ‘Larenstein’ in Velp leek een goed alternatief en Hans ging als eerste van het gezin op kamers. Tijdens de secretaresseopleiding in Amersfoort liep Anja Hans tegen het lijf. Hij was inmiddels afgestudeerd en een eigen bedrijf als… schilder begonnen! Met zijn behaalde diploma was in die tijd slechts werk te vinden in een gebouw op vier hoog, in een kamertje op kantoor. Dat was niets voor de ondernemer in de dop. Ook Anja merkte al gauw dat ze graag met mensen werkt.

Anja, de creatieveling van de twee, merkte dat ze ook veel kon met tekst en lay-out; geen saaie lappen tekst, maar mooie afbeeldingen, koppen en kolommen. Die betrokkenheid en creativiteit kon zij later ook kwijt op het landelijk kantoor van de plattelands jongeren in Utrecht waar zij werkte. 

De ondernemersgeest en het vat vol creatieve ideeën, samen sterk

In 1985 trouwde het stel en al vrij snel daarna vroeg broer Wim of Hans bij hem aan de slag wilde als hovenier. Na een aantal jaren met plezier met de hoveniers in de tuin te hebben gewerkt, zou Hans de leiding over het tuincentrum op zich gaan nemen. Inmiddels was het kleine tuincentrum aan de Rhodensteinselaan verhuisd naar de huidige locatie in het centrum van Langbroek. De oppervlakte groeide daarme naar zo’n 2000 vierkante meter. In 2004 splitste het bedrijf: Wim ging verder met Merkens Hoveniers en Hans en Anja met het tuincentrum. De ondernemersgeest en het vat vol creatieve ideeën, samen sterk.

Nadat de drie kinderen oud genoeg waren raakte Anja steeds meer betrokken bij het reilen en zeilen van het bedrijf. De inrichting van de 300m² tellende verwarmde kas kon wel een upgrade gebruiken. Samen met de werknemers is uiteindelijk de huidige indeling en het assortiment ontstaan. “Wij zijn erg blij met zo’n toegewijde en gepassioneerde groep”, beamen Hans en Anja.  De kinderen werken nog steeds af en toe mee op het tuincentrum. Jessica is journalist en verantwoordelijk voor de webteksten en communicatie. Corienne is het creatieve brein achter deze website en het nieuwe logo. En Gerard is chef vuurwerkverkoop tijdens de jaarwisseling!