regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

DIY: Zelf een kerstkrans maken in 5 stappen

Zelf een kerstkrans maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Wij vertellen je hoe!

Zoek je een kerstkrans voor buiten aan de voordeur, of aan de muur? Zelf een groene kerstkrans maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Wij hebben alles in huis voor een do-it-yourself kerst project bij jou thuis: verschillende soorten kerstgroen, verschillende maten kransen, steekschuim en heel veel decoratiemateriaal en kerstversiering. En natuurlijk verlichting voor in de kerstkrans. Wij vertellen je in deze blog hoe je in 5 stappen je eigen kerstkrans maakt!

Dit heb je nodig

  • Strokrans
  • Bos kerstgroen met nobilis groen en conifeer, eventueel eucalyptus en olijftakken, hulst.
  • Dennenappels 
  • Wikkeldraad
  • Snoeischaar

Optioneel

  • Schaar
  • Lijmpistool
  • Kerstversiering en decoratiemateriaal zoals kerstballetjes, gedroogde sinaasappelschijfjes, anijs (in de winkel hebben we een groot assortiment DIY materialen
  • Kerstverlichting
  • Mooi lint om de kerstkrans aan de voordeur op te hangen

je zelfgemaakte kerstkrans versieren

De DIY groene kerstkrans kun je zelf uitbreiden met bijvoorbeeld adventkaarsen en meer workshopmateriaal. Of pimp je kerstkrans met verlichting, voor een echte eyecatcher. Kom gezellig langs en verwonder je in een van onze stijlkamers, gevuld met verschillende stijlen kerstversiering. Of kom inspiratie opdoen met de prachtige kerst creaties van Sandy en Heleen.

stap 1: knip het kerstgroen voor je kerstkrans

Knip het kerstgroen in losse takken van 10-15 centimeter. Knip grote zijtakken van het dennengroen doormidden. Gooi nog niks weg!

TIP: Verdeel het kerstgroen van tevoren in 4 parten, zodat je genoeg hebt voor de hele kerstkrans.

Stap 2: zet het wikkeldraad vast in de strokrans

Draai het klosje wikkeldraad één keer om de strokrans. Draai het wikkeldraad aan de achterkant aan elkaar vast. Steek het losse uiteinde weg in de strokrans.

stap 3: draai het kerstgroen om de strokrans

Wikkel het kerstgroen één richting op, links- of rechtsom. Leg steeds ‘dakpansgewijs’ een bosje groen op de voor- en zijkanten van de krans en wikkel met twee slagen vast. De achterkant blijft kaal. Trek steeds strak aan. Houd ongeveer één vuist afstand tussen de verschillende bosjes kerstgroen.

TIP: Wissel de verschillende soorten kerstgroen af voor een speels effect.

SANDY’S TIP “Sommige mensen plukken het kerstgroen aan de onderkant kaal. Dat is zonde! Laat het kerstgroen helemaal intact. Zo krijg je een mooie volle kerstkrans. En, alles is bruikbaar. Met de losse overgebleven takken kan je de gaatjes in de kerstkrans opvullen aan het eind.”

stap 4: bind de kerstkrans af

Til je beginstuk op en schuif het laatste bosje kerstgroen er half onder. Draai nog twee keer goed vast met het wikkeldraad. Draai de krans om en haal aan de achterkant het uiteinde onderdoor het gewikkelde ijzerdraad. Steek het uiteinde weg in de krans.

stap 5: de finishing touch van jouw diy kerstkrans

Vul gaatjes op met het overgebleven kerstgroen. Neem een dennenappel en wikkel een los stuk ijzerdraad om de dennenappel heen. Draai een ‘staartje’ van 5 centimeter aan de dennenappel. Steek de dennenappel in de krans. En klaar is kees!

kerst workshops op het tuincentrum

Liever met een gezellige groep aan de slag om onder leiding van onze toppers Sandy en Heleen een kerskrans, tafelstuk of kerstboom te maken? Ieder jaar organiseren we kerst workshops op het tuincentrum. Klik hier voor de datums en beschikbaarheid. Wees er op tijd bij!

Video: leer een Kerstkrans maken met Sandy 

In deze video laat Sandy je precies zien hoe je zelf een kerstkrans in elkaar draait: