regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Tips voor een mooie herfsttuin

Kleur je herfsttuin met herfstbloeiende planten en bloembollen

Ook in de herfst kun je genieten van je tuin. Met deze tips breng je kleur in de donkere dagen en zorg je ook nog eens voor de kleine gasten in je herfsttuin: bijen, vogels en egeltjes.

1. Geef kleur door herfstbloeiende planten

De heester Hebe heeft prachtige lila of paarse bloemen én trekt veel bijen aan. De bij is een gewenste gast in je tuin. Hij hopt tussen de bloemen heen en bestuift zo de tuin. Ook vaste planten die laat bloeien geven je herfsttuin kleur, zoals herfstanemoon (Anemone Hybrida)Aster of Zilverkaars (Cimicifuga). En het allermooist van vaste planten is dat je er volgend jaar weer van kunt genieten.

Foto: Hebe

2. Plant struiken en bomen met knallende herfstkleuren

Bomen met bessen geven kleur aan je herfsttuin! Zo geeft de Callicarpa hele mooie dieppaarse bessen. De vuurdoorn (Pyracantha) doet zijn naam eer aan met dieprode, gele of oranje goedgevulde trossen vol bessen. Bij de krentenboom (Amelanchier lamarckii) zijn het niet de bessen die opvallen, maar kleurt juist het blad dieprood in het najaar. Een echte knaller. Skimmia is een struik met prachtige rode bessen, die groen blijft in de winter. Zo kun je je opmaken voor een rood-groene kerst.

3. Poot bloembollen, voor nu én in het voorjaar

Nog een paar kale plekken in de tuin? Vul ze op met herfstbloeiende bloembollen zoals cyclaam of krokus. Deze schattige bloemen laten zich ook heel goed zien onder bomen en in rotstuinen. 
In de lente genieten van tulpennarcissen en blauwe druifjes (Muscari)? Stop dan nu de bloembollen alvast in de grond. Het leuke is dat sommige bloembollen zich over de jaren heen uitbreiden in de grond. Zo eindig je straks met een gevuld veld vol sneeuwklokjes of krokusjes.

Foto: Anemone Hybrida, Herfstanemoon

4. Lok vogels en insecten

Knip planten in de tuin nog niet terug. Onder struiken en takken kunnen nuttige insecten zoals vlinders en bijen, maar ook egeltjes zich perfect schuil houden. Ook loop je zo minder snel het risico dat de plant bevriest in de winter. Vogels komen naar je tuin als ze er voedsel en onderdak kunnen vinden. Ze houden van insecten, maar ook van bessen. Denk aan sierappellijsterbes of vuurdoorn. Hang alvast vogelhuisjes in de tuin. Als vogels nu al goede schuilplekken vinden in je tuin, komen ze in de lente sneller terug om hun nestje te maken.

5. nazomer: Tijd om te planten

Na de zomerdagen is de grond nog lekker warm. Perfect voor een plant die lekker wil groeien. Ook wintervaste kruiden die je nu plant zullen goed wortelen. Zo kan je straks in de lente al genieten van de eerste oogst. Winterharde kruiden zijn bijvoorbeeld bieslook, munt, citroenmelisse, pimpernel, veldzuring, duizendblad en marjolein. Bekijk ons assortiment (biologische) groenteplanten en kruiden