regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Merkens tuincentrum verkooppunt planten Heuvelrugtuinen

Samen maken we het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een stukje groter en groener!

Genieten van groen en buiten zijn, dat vinden wij gewoon mooi. Groen is goed voor je gezondheid, geeft plezier en ontspanning. Ga voor de groene golf en maak van jouw tuin een Heuvelrugtuin. Een groene tuin is niet alleen mooi, maar is ook een uitnodiging voor insecten, vlinders en vogels. Vanaf het voorjaar hebben wij planten uit de plantenlijst ‘Jouw Heuvelrugtuin’ bij ons op het tuincentrum beschikbaar. 

Lees meer: inheemse tuinen

Wat is een Heuvelrugtuin?

Een groene, gezonde en prettige tuin die past in de unieke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, dat is een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin ligt in of rond het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is minstens 60% groen. Er wordt gifvrij getuinierd, zonder kunstmest. Het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er minimaal 5 soorten inheemse planten. Bekijk de bingokaart en kijk hoever je bent met jouw Heuvelrugtuin. 

Foto: Jouw Heuvelrugtuin voedselkringloop

Wat zijn inheemse planten? 

Op de Heuvelrug leven vooral inheemse (wilde) plantensoor­ten. Dat zijn bomen, heesters en kruiden die zonder menselijke invloed al van nature voorkwamen op de Heuvelrug. Inheemse planten trekken bijen, vlinders en vogels en zijn beter bestand tegen ziektes dan exotische planten. Door minimaal vijf inheemse soorten in jouw tuin te zetten geef je vogels en insecten ook een thuis in jouw tuin. Probeer daarbij een mix van bomen, heesters en vaste planten te kiezen om biodiversiteit te vergroten. 

Duurzaam gekweekt

Speciaal voor het project Heuvelrugtuinen heeft Kwekerij Griffioen Wassenaar in samenwerking met de wilde bloemenzaden leverancier Cruydt Hoeck, een assortiment wilde en inheemse vaste planten ontwikkeld. Dit assortiment is zorgvuldig samengesteld en gekweekt in eigen kwekerij en voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid waaronder Planetproof certificering. Bovendien worden ze geleverd in potten en trays van 100% gerecycled plastic. De perfecte aanvulling dus voor jouw Heuvelrugtuin.

Plantenlijst voor jouw Heuvelrugtuin

In deze plantenlijst staan geselecteerde planten voor jouw Heuvelrugtuin. Het zijn planten die makkelijk te onderhouden zijn. Op deze manier laat je jouw Heuvelrugtuin groeien, zo hoog en groot als je zelf wilt. Vanaf het voorjaar kun je bij ons op het tuincentrum terecht voor de planten van de plantenlijst. Kijk bij het uitzoeken van planten goed naar de omstandigheden in jouw tuin zoals; wat is een zonnige plek, wat is een schaduwplek, is het een droge of natte plek en staat er veel of weinig wind?

Waar en hoe kan ik beginnen?

Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! Zo laten we samen het Nationaal Park groeien. Deze checklist helpt je op weg. Kom je er niet uit? Op jouwheuvelrugtuin.nl lees je meer informatie. Of kom langs!

Je kunt je ook aanmelden voor een bewonersavond of kun je deelnemen aan de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ 

Lees meer: waarom je inheemse planten, struiken en bomen in je tuin moet zetten