regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Bloeiende kamerplanten voor binnen: onze favorieten

De 8 mooiste bloeiende kamerplanten

Alhoewel groene kamerplanten een opmars hebben gemaakt de laatste jaren, zijn er ook prachtige bloeiende kamerplanten te vinden. Zij fleuren je woonkamer op met mooie bloemen in verschillende kleuren. Wij zetten 8 mooie bloeiers voor je op een rijtje.

1. Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Chinees lantaarnplantje is een populaire hanger die het niet erg vindt als 'ie een keer wordt vergeten. Je kunt hem makkelijk stekken door boven een knolletje de stengel af te knippen en met knolletje in de aarde te stoppen. Op een zonnige plek en met de juiste verzorging kan de hangplant met hartvormige blaadjes zelfs gaan bloeien. Cute!

2. Orchidee (Phalaenopsis)

De orchidee (Phalaenopsis) gaat prachtig bloeien, als hij genoeg licht krijgt. Hij kan prima in de vensterbank op het oosten staan. Tip: plant de orchidee in een doorzichtige pot of in glas. De wortels van deze tropische plant baden ook graag in het licht, en de orchidee zal hierdoor nog mooier bloeien. 

3. Lipstick plant ( Aeschynanthus Lobbianus)

Vandaag is rood: deze ‘lipstickplant’ heeft felrode langwerpige bloemen in de vorm van een lippenstift. Aeschynanthus Lobbianus, zoals ‘ie officieel heet, heeft lange ranken en staat het mooist in een hangende of hoge pot.

4. Ananasplant (Bromelia pacifico)

Dit is een hele bijzondere versie van de ananasplant, de paarsige Bromelia pacifico. Zorg dat je de ananasplant niet teveel water geeft, de potgrond mag best opdrogen. Giet vervolgens in de kelk een kopje water per watergeefbeurt. Zet deze tropische plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Bijvoorbeeld een metertje van het raam.

Er zijn nog veel meer bromeliasoorten die prachtig bloeien, zoals bromelia guzmania en bromelia tillandsia

5. Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae)

De Paradijsvogelbloem is een tropische plant die wel van warmte houdt, maar ook van hoge luchtvochtigheid en veel water! Sproei dus regelmatig, vooral als de verwarming veel aan staat. De kamerplant is vernoemd naar zijn opvallend blauw en oranje gekleurde bloemen, die lijken op de kop van een exotische paradijsvogel. Het kan een paar jaar duren voordat deze plant gaat bloeien. 

6. Stippenplant (begonia maculata) 

De Stippenplant (Begonia Maculata) staat met stip op 1 dit jaar als hipste kamerplant. Zet de Stippenplant op een lichte plek, maar niet in de volle zon want dan gaan de bladeren verkleuren. Niet iedereen weet dat deze begonia ook kan gaan bloeien. Hij krijgt dan kleine trosjes met witte bloemetjes.

FAQ: mijn kamerplant krijgt gele bladeren

7. Lepelplant (Spathiphyllum of Peace Lily)

De Spathiphyllum wordt ook wel Lepelplant of Peace Lily genoemd en komt in veel soorten en maten. Deze kamerplant houdt wel van een slok water. De Spathiphyllum staat het liefste op een plek waar half zon, half schaduw is. Dus zet deze kamerplant op een half donkere plek, bijvoorbeeld in een ruimte twee meter van het raam vandaan. Hoe donkerder de plant staat, hoe minder bloemen de kamerplant zal aanmaken. 

8. Trosbloem (Medinilla magnifica)

De trosbloem (Medinilla magnifica) krijgt prachtige grote roze bloemen die, je raadt het al, als trossen naar beneden hangen. Zorg ervoor dat de mooie bloemen niet in de knel raken en vrij kunnen hangen, bijvoorbeeld op een tafeltje. Als ‘ie eenmaal bloeit, bloeit Medinilla magnifica meerdere maanden achter elkaar. 

Eerste Hulp Bij Onderhoud nodig voor je kamerplanten? Vraag @deplantarts om advies!