Voor bestellingen app 06 13 15 09 03

 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

6 tips voor blije bijen in je tuin

Met deze planten en tuintips help je de bij. En de bij jou!

Het gaat niet goed met de bij in Nederland. Er sterven meer bijen dan normaal en het aantal soorten loopt terug. Dat komt door bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden), ziektes en een tekort aan bloemen. Met deze plantentips help je de bij. En de bij jou!

1. meer beplanting in de tuin

Doordat steeds meer tuinen betegeld zijn kunnen bijen op steeds minder plekken aan nectar komen. De bij is andersom juist ook nuttig in de tuin, het beestje is namelijk belangrijk voor het bestuiven van bloemen, planten en gewassen. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: steen eruit, plant erin! Als steeds meer tuinen beplanting hebben ontstaat er een groen lint, en kunnen bijen en andere insecten makkelijker van tuin naar tuin hoppen. En zo nog meer profiteren van verschillende soorten beplanting. Een mooie vuistregel is: haal tegels weg op plekken waar je niet zit of loopt en vervang door beplanting.

Foto: Een bij onder het stuifmeel

2. Zorg voor een tuin die het hele jaar door bloeit

Door vaste planten met verschillende bloeitijden af te wisselen is er in het voorjaar, de zomer én de herfst iets voor de bij te vinden. Door plantsoorten af te wisselen heeft de bij ook verschillende soorten stuifmeel om te verzamelen. Niet alleen vaste planten, maar ook bomen (wilg, linde, bijenboom) en struiken (mahonie, brem), bloembollen en zomerbloeiers maken de bij blij. Hierdoor creëer je een ecologisch evenwicht in de tuin. Ook kan je in het voorjaar zadenmixen van bloeiende planten zaaien, waar bijen hun hart aan kunnen ophalen! Wil je nog een extra stap zetten voor bijendiversiteit, zaai dan ook inheemse plantensoorten als rode klaver, rolklaver en slangenkruid. 

Foto: Petra heeft veel kennis en ervaring in het ontwerpen van groene ruimtes volgens het ecologische en permacultuur principe. Ze helpt je graag op weg!

3 Bloeiende vaste planten voor bijen

Er zijn heel veel (bloeiende) vaste planten waarmee je de bij een plezier doet. Denk aan Agastache ‘Blue Fortune’ (dropplant), Alcea (stokroos), Astrantia (Zeeuws knoopje), Coreopsis verticillata (meisjesogen), Achillea millifolium (duizendblad), Anemone, Aster agetaroides, Veronica logifolia (lange ereprijs), Aruncus dioicus (geitenbaard), Hedera (klimop), Eupatorium cannabinum, Lavandula, Buddleja (vlinderstruik), Erica (winterheide), Sedum ‘Herbstfreude’ (hemelsleutel), Lonicera (winterkamperfoelie). 

Foto: Anemone Hybrida

4. Kruiden voor bijen

Ook kruidensoorten zijn fijn voor bijen. De bijenstichting raadt salie (Salvia Officinalis), wilde tijm (Thymus serpyllum) en wilde marjolein (Origanum vulgare) aan.

Blog: onverwoestbare winterharde kruiden

5. Let op met bestrijdingsmiddelen

Sommige bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor bijen. Gelukkig zijn er heel veel ecologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Check het etiket op imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden en schadelijk voor de bij.

6. Een bijencamping in de tuin

Wil je dat de bij in je tuin kan vertoeven, zorg dan voor genoeg nestelplekken. Je kan een bijenhotel neerzetten, op het tuincentrum zijn er verschillende te koop. Niet alle soorten bijen nestelen zich in dit soort hotels. De meesten graven zich op de grond in. Voor dit soort bijen kan je met leem een heuse bijencamping maken, waar bijen zelf hun holletje in uitgraven. En laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan. Juist in de rommelige hoekjes van de tuin kunnen bijen goed vertoeven.

Blog: hoe zorg je voor een diervriendelijke tuin?