Winterharde kruiden: onverwoestbare soorten
Deze kruiden overleven ook in de winter
Na een zomer van weelde kan je met sommige kruiden zelfs de winter overleven. Deze geven je de zomer erop gewoon opnieuw een heerlijke oogst! In het najaar kan je trouwens nog prima winterharde kruiden planten in je tuin. De aarde is dan namelijk nog warm. De meeste kruiden kun je het beste terugknippen tot zo’n 5 centimeter hoogte als het najaar begint. Sommige soorten verdwijnen zelfs helemaal. Hieronder een klein overzicht van winterharde kruiden.
Op zoek naar een specifieke plant?
Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.
Munt
Dit kruid heeft veel water nodig in de zomer. Plant je munt in de volle grond, dan zal hij zich gauw verspreiden over je border. Wil je de wildgroei beperken, poot dan de muntplant in een (plastic) pot die je vervolgens in de volle grond verstopt. Hierdoor kan de kluit niet onbeperkt groeien. In de winter sterft de muntplant af, maar bij de eerste lentezonnestralen komen de eerste takken al gauw weer terug. Naast de theeklassieker Marokkaanse munt verkopen wij ook exotische soorten zoals aardbeien-, gember-, chocolade-, Zwitserse en ananasmunt. De muntplant kan je trouwens ook heel goed stekken of delen.
Foto: Munt
Tijm
Dit geurige kruid is ook als vaste borderplant te verkrijgen op het tuincentrum. Tijm kan je makkelijk terugknippen, waarna hij in het voorjaar vanzelf weer nieuwe stengels aanmaakt. In de winter is hij kaal. Tijm heeft het eerste jaar nog groenige stengels, waarna ze de daaropvolgende jaren verhouten. Op het tuincentrum verkopen we gewone tijm (Thymus vulgaris) en frisse citroentijm (Thymus citrodorus).
Foto: Tijm
Bieslook
Bieslook kan niet missen in het rijtje winterharde kruiden. De plant sterft af in de winter en komt in het voorjaar gewoon weer op. De stengels van bieslook smaken een beetje uiig. Bieslook krijgt paarse bolvormige bloemetjes. Wil je de oogst vergroten, knip de bloemen weg en knip de plant regelmatig klein. Bieslook houdt van veel zon, dus plant hem op een zonnige plaats voor een grote oogst.
Citroenmelisse
Citroenmelisse is winterhard en kan wel tegen een stootje. Knip de plant in het najaar terug tot zo’n 5 centimeter hoogte en hij zal het jaar erop weer uitbundig bloeien. Zet citroenmelisse op een zonnige plek. Citroenmelisse gaan woekeren in de volle grond, dus zet deze net als munt in een pot als je dit wil voorkomen. Ook leuk: bijen zijn dol op citroenmelisse!
Pimpernel
Pimpernel, ook wel Sanguisorba genoemd, is een wat minder bekend kruid in de lijst van winterharde kruiden. Pimpernel overwintert goed en heeft niet zoveel nodig als hij op de goede plek staat. Zet pimpernel in de zon of halfschaduw. Dit kruid krijgt opvallende roze pluizige bloemen. Ook vlinders zijn fan van Pimpernel. Pimpernel is daarnaast ook groenblijvend, en je kan de blaadjes ook in de winter plukken voor in de keuken.
Nog meer winterharde kruiden: Duizendblad (Achillea), Marjolein, Veldzuring, Peterselie (mild winterhard), Oregano, Salie, Laurier
Bekijk ons hele groenteplanten en kruiden assortiment