regio Utrecht
 

tuintips

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze helpen we je met tuintips op weg!

 Volg de plantarts op instagram, daar scroll je door zijn kamerplanten encyclopedie heen en leert hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

Alles over de hortensia: soorten, verzorgen, snoeien

Hoe verzorg je de hortensia en welke soorten zijn er allemaal?

Hortensia (Hydrangea) is de meest bekende bloeiende heester. Van juni tot oktober siert de hortensia je tuin met schitterende bloemen. De hortensia is daarnaast ook nog eens heel sterk. Deze heester is niet zo gevoelig voor ziekten of beestjes en is makkelijk in onderhoud. In deze blog lees je over de verschillende soorten hortensia's, hoe je de hortensia het beste verzorgt en hoe je de hortensia moet snoeien. 

Foto: Hydrangea macrophylla 'RoCo Black Knight', Bolhortensia 

Soorten hortensia’s 

Er bestaan bijna honderd soorten hortensia’s. De meest bekende soorten zijn de boerenhortensia (hydrangea macrophylla), sneeuwbal hortensia (Hydrangea aborescens ‘Annabelle’) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Hortensia’s kan je opdelen in soorten met bolvormige hortensia’s, zoals boerenhortensia, en schermbloemige hortensia’s zoals hydrangea serrata ‘Blue Bird’. Schermbloemige hortensia’s hebben een bloem waarbij de bloemetjes een cirkel vormen rondom een kleurig bloemloos hart. Ze worden ook wel ‘lacecaps’ genoemd. Er zijn hortensia’s die bloeien op oud hout en op nieuw hout.

Foto: Hydrangea paniculata 'Lime Light', pluimhortensia

Hortensia verzorgen

Hortensia’s zijn flinke zuipers. Zeker op tropische zomerdagen verlangen zij veel water. Let vooral op hortensia’s die in potten geplant zijn. Deze zullen het snelst uitdrogen. Pak regelmatig de tuinslang erbij. 

Hortensiamest 

Begint je Hortensia er een beetje treurig uit te zien? Misschien zit er dan te weinig voeding in de grond. Mest je hortensia één of twee keer per jaar bij, één keer in het voorjaar en één keer in de zomer. Mest na juli niet meer bij. Wij hebben speciale hortensiamest. Je kan ook de grond aanvullen met potgrond voor zuurminnende planten. 

Mijn hortensia verkleurt

Hortensia’s kunnen langzaam verkleuren. Blauwe hortensia’s worden paars/roze wanneer de grond in je border niet zuur genoeg is. Blauwe hortensia’s houden namelijk van zure grond. Wil je de blauwe kleur behouden, plant de hortensia in potgrond voor zuurminnende planten en mest bij met hortensia blauwmaker. Of strooi wat aluminiumsulfaat rondom de hortensia. Doe dit in september/oktober. Andersom houden roze hortensia’s van kalkhoudende grond. Wil je juist je roze hortensia blauw kleuren, volg dan ook de hiervoor genoemde stappen. 

Wanneer hortensia snoeien?

Het verschilt per soort hoe je de hortensia het beste kan snoeien. Er zijn grofweg twee soorten hortensia’s. Hortensia’s die bloemen krijgen op ‘oud hout’ en hortensia’s die bloeien op ‘nieuw hout’. 

Foto: Hydrangea macrophylla 'Early Blue', Bolhortensia 

Hortensia oud hout snoeien

Een hortensia in deze categorie krijgt nieuwe knoppen en bloemen op ‘oud hout’: op stengels van het vorige jaar. Deze hortensia’s hoef je alleen maar licht bij te snoeien. Dat betekent dat je niet de hele plant hoeft terug te snoeien, maar alleen uitgebloeide bloemen weg kan snoeien zodat nieuwe bloemen de ruimte krijgen. Laat de bloemen zitten wanneer het winter wordt. Dit beschermt de knoppen en geeft daarnaast een mooi gezicht wanneer de eerste vorst erop komt! Wil je een wat oudere plant een verjongingskuur geven? Knip dan oude takken tot aan de grond toe weg, zodat nieuwe takken de ruimte krijgen. Een voorbeeld is de boerenhortensia (hydrangea macrophylla). 

Foto: Hydrangea Aspera Macrophylla (Fluweelhortensia)

Hortensia nieuw hout snoeien

Hortensia’s die bloeien op ‘nieuw hout’ snoei je op een grove methode. In het voorjaar snoei je iedere tak van deze hortensia’s helemaal terug, tot op zo’n twintig tot zestig centimeter hoog (voor grote struiken achterin de border). De hortensia zal dan nieuwe takken aanmaken, waaraan de bloemen komen. Een voorbeeld van hortensia’s die bloeien op nieuw hout zijn pluimhortensia (hydrangea paniculata) en hortensia ‘Annabelle’ (hydrangea aborescens annabelle).

Hortensia (hydrangea) in het kort

type plant: heester
bloeitijd: van juni tot oktober
winterhard? ja 
groenblijvend? nee
standplaats: zon/halfschaduw, enigszins beschut van (koude) wind
verzorging: snoeien en bijmesten in het voorjaar. veel water geven in de zomer.