7 tips voor blije bijen in je tuin
Met deze planten en tuintips help je de bij. En de bij jou!
Het gaat niet goed met de bij in Nederland. Er sterven meer bijen dan normaal en het aantal soorten loopt terug. Dat komt door bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden), ziektes en een tekort aan bloemen. Met deze plantentips help je de bij. En de bij jou!
Op zoek naar een specifieke plant?
Stuur ons een appje, we gaan graag voor je op zoek! Je kan de plant bij ons ophalen in Langbroek.
1. meer beplanting in de tuin
Doordat steeds meer tuinen betegeld zijn kunnen bijen op steeds minder plekken aan nectar komen. De bij is andersom juist ook nuttig in de tuin, het beestje is namelijk belangrijk voor het bestuiven van bloemen, planten en gewassen. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: steen eruit, plant erin! Als steeds meer tuinen beplanting hebben ontstaat er een groen lint, en kunnen bijen en andere insecten makkelijker van tuin naar tuin hoppen. En zo nog meer profiteren van verschillende soorten beplanting. Een mooie vuistregel is: haal tegels weg op plekken waar je niet zit of loopt en vervang door beplanting.
Foto: Een bij onder het stuifmeel
2. Zorg voor een tuin die het hele jaar door bloeit
Door vaste planten met verschillende bloeitijden af te wisselen is er in het voorjaar, de zomer én de herfst iets voor de bij te vinden. Door plantsoorten af te wisselen heeft de bij ook verschillende soorten stuifmeel om te verzamelen. Laat de paardenbloem staan. Deze bloem is in het vroege voorjaar (maart, april) een belangrijke voedselbron voor de bij, als andere planten nog niet bloeien.
Niet alleen vaste planten, maar ook bomen (wilg, linde, bijenboom) struiken (mahonie, brem) en bloembollen maken de bij blij. Hierdoor creëer je een ecologisch evenwicht in de tuin. Ook kan je in het voorjaar zadenmixen van bloeiende planten zaaien, waar bijen hun hart aan kunnen ophalen! Wil je nog een extra stap zetten voor bijendiversiteit, zaai dan inheemse planten als rode klaver, rolklaver en slangenkruid.
3 Bloeiende vaste planten voor bijen
Er zijn heel veel (bloeiende) vaste planten waarmee je de bij een plezier doet. Denk aan Agastache ‘Blue Fortune’ (dropplant), Alcea (stokroos), Astrantia (Zeeuws knoopje), Coreopsis verticillata (meisjesogen), Anemone, Aster agetaroides, Veronica logifolia (lange ereprijs), Aruncus dioicus (geitenbaard), Hedera (klimop), Lavandula, Buddleja (vlinderstruik), Erica (winterheide), Sedum ‘Herbstfreude’ (hemelsleutel), Lonicera (winterkamperfoelie).
4. plant inheemse plantensoorten
Bijen kunnen niet van alle bloemen eten. Sommige planten zijn zo ver doorgekweekt, met grote bloembladeren of dubbelbloemige bloemen, dat er helemaal geen stuifmeel of nectar meer in te vinden is. Bijen zijn 'gebouwd' op inheemse plantensoorten, die van nature in Nederland te vinden zijn. Hiermee voeden ze hun larven ook mee. Zoals Achillea millifolium (duizendblad), Eupatorium cannabinum (Leverkruid).
Inheemse planten, struiken en bomen voor de Heuvelrugtuin en langs de Lek
Foto: Anemone Hybrida
5. Kruiden voor bijen
Ook kruidensoorten zijn fijn voor bijen. De bijenstichting raadt salie (Salvia Officinalis), wilde tijm (Thymus serpyllum) en wilde marjolein (Origanum vulgare) aan.
Blog: onverwoestbare winterharde kruiden
6. Let op met bestrijdingsmiddelen
Sommige bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor bijen. Gelukkig zijn er heel veel ecologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Check het etiket op imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden en schadelijk voor de bij.
7. Een bijencamping in de tuin
Wil je dat de bij in je tuin kan vertoeven, zorg dan voor genoeg nestelplekken. Je kan een bijenhotel neerzetten, op het tuincentrum zijn er verschillende te koop. Vergeet niet daaromheen genoeg bloeiende planten neer te zetten. Een insecten of bijenhotel in een tegeltuin heeft niet zoveel zin.
Niet alle soorten bijen nestelen zich in dit soort hotels. De meeste bijen graven zich namelijk op de grond in. Voor dit soort bijen kan je met leem een heuse bijencamping maken, waar bijen zelf hun holletje in uitgraven. En laat in de winter uitgebloeide planten staan. Juist in de rommelige hoekjes van de tuin nestelen bijen zich in.
Blog: hoe zorg je voor een diervriendelijke tuin?