10 tips voor meer vogels in je tuin
Met deze tips wordt je tuin een paradijs voor vogels
Hoe lok je vogels naar je tuin of balkon? Vogels zijn niet alleen mooie dieren die vrolijkheid en gezang brengen, ze zijn ook nog eens super nuttig. Ze scharrelen tussen je planten om insecten te eten. Wist je dat ze ook helpen planten bestuiven? Deze taak is niet alleen voor bijen en vlinders weggelegd. Daarnaast verspreiden ze zaden, doordat ze bessen eten en de zaadjes weer op andere plekken uitpoepen. Kortom, een welkome gast. Met deze tips wordt jouw tuin of balkon een paradijsje voor vogels.
1. planten lokken vogels
Door de juiste beplanting te kiezen, geef je vogels veiligheid, voedsel en een plek om te nestelen. Kies voor plantsoorten die bessen dragen, of insecten aantrekken. Zorg voor verschillende hoogtes van je bomen en struiken en laat je schutting begroeien met klimplanten. De vaste planten zorgen door de zaden en de insecten die op de bloemen afkomen ook voor voedsel voor de vogels. En afgestorven plantendelen zijn ook weer materiaal voor een nest.
Foto: Een roodborstje tussen de bladeren en takken
2. plantensoorten voor vogels
Vogels komen graag naar langbloeiende, insectvriendelijke planten. Ook zijn ze dol op bomen, struiken en heesters die vruchten dragen. Denk bij vaste planten aan duizendblad (Achillea), lelietje-van-dalen (Convallaria) en maagdenpalm (Vinca minor). Ook de blauwe regen (Wisteria) en gewone klimop (Hedera helix) zijn favoriet bij vogels, net als de wilde dwergmispel (Cotoneaster) en wilde lijsterbes (Sorbus). Of kies voor fruitboompjes zoals pruim (Prunus) en appel (Malus).
Wil je meer plantensoorten voor vogels? De vogelbescherming heeft op haar website een uitgebreide lijst met vogelvriendelijke beplanting.
3. zorg voor rommelhoekjes
Maak je tuin niet te netjes. Zorg voor rommelhoekjes waar de vogels kunnen scharrelen en voedsel vinden. Maak een hoekje met een takkenhoop of leg wat takken onder de struiken. Knip de vaste planten juist niet af, maar laat ze staan. Zo ontstaat er ook in jouw tuin een klein stukje natuur. En laat afgevallen bladeren liggen. Hier kunnen vogels in scharrelen op zoek naar insecten. En vogels gebruiken het tuinafval voor het bouwen van nestjes. Dit wil niet zeggen, dat je geen vogels kan lokken als je meer van een strakke tuin houdt. Door onder struiken en op onopvallende plaatsen takken neer te leggen of een bladerhoop te maken, kun je op een minder zichtbare manier alsnog je tuin aantrekkelijker maken voor de vogels.
4. wacht met snoeien
Wacht zo lang mogelijk met het snoeien van je planten, liefst tot het eind van de winter (februari). Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een nestje verstoort. Snoei je planten en struiken niet allemaal tegelijk. Zo is er altijd een schuilplaats in je tuin te vinden voor de vogels. En laat je uitgebloeide vaste planten in de winter staan, in plaats van ze af te knippen. Vogels die smullen van zaadjes zijn hier dol op, zoals putters, vinken en mussen.
Blog: deze langbloeiende vaste planten bloeien de hele zomer
Foto: een roodborstje drinkt water uit een drinkschaal
5. zorg voor drinkwater en een badje
Zowel in de zomer als winter help je vogels met water. Als het vriest komen vogels vaak drinken tekort. Zet een ondiepe drinkschaal neer en ververs het water af en toe. En in de zomer vinden vogels het heerlijk om af te koelen en te badderen in een drinkschaal.
Blog: 7 tips voor blije bijen in je tuin
6. vogels op je balkon
Een tuin is natuurlijk makkelijker, maar op een balkon is het zeker mogelijk om vogels van dichtbij te zien. Heel veel vogels zijn inmiddels al gewend aan de mensen. Ze hebben zich ook steeds meer aangepast aan het leven tussen de bebouwing. Op een balkon kun je een plek maken waar je wat hooi, stro of wol ophangt. Vogels halen dit materiaal voor hun nest. Leg ergens fruit neer. Dit kan op een voederplankje of hang het op. Ook een ondiepe schaal met drinkwater is voor vogels erg fijn en kan prima op een balkon.
7. help vogels in de winter met voer
Door vogels te voederen help je ze de winter door. De dagen zijn korter, waardoor ze minder tijd hebben om zelf voer te vinden en door de kou kost het zoeken naar voer meer energie die ze hard nodig hebben om op temperatuur te blijven. Er zijn verschillende soorten zaden, vetbollen en pindakaaspotten te koop.
8. maak een voedertafel
Leg eten voor de vogels op een voedertafel. Alles wat op de grond geknoeid wordt, wordt ook opgegeten. Voor sommige vogels is een voedertafel ook juist fijn, omdat ze dan net iets minder gevaar lopen om gepakt te worden door een kat.
9. kies het juiste voer voor ieder vogelsoort
Niet alle vogels komen overal evenveel voor. Door verschillend voer aan te bieden is de kans groter dat je ook verschillende soorten vogels lokt. Niet iedere vogel eet hetzelfde. Ze hebben verschillende behoeftes en hun snavel is daarop aangepast.
Als je een open plek in je tuin hebt, bijv. het terras kun je hier voer strooien, zoals onkruidzaden, gemengd strooizaad, etensresten of zonnebloempitten.
Vogels die al scharrelend het voedsel bij elkaar zoeken zijn mus, sijs, vink, keep, groenling, appelvink, houtduif en Turkse tortel. Leg je er nog wat gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruitschillen, klokhuizen, alle soorten bessen en gekookte aardappelen dan komen er ook merels, kramsvogels, zanglijster, spreeuw, grote lijster, zwarte kraai, kauw en ekster op af.
Voor insectenetende vogels zoal winterkoning, heggenmus en roodborst kun je nog wat meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout toevoegen.
Ook in de bomen en struiken kun je vetbollen, slingers ongebrande ongezouten pinda's, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten ophangen. Hier verwen je verschillende soorten mezen, groene specht en halsbandparkiet mee.
Als je tot slot ook nog specht, boomklever, boomkruiper en gaai te eten wil geven kun je in een boomstam op een rustige plek ongezouten pinda's en noten, vetbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst neerleggen.
10. observeer en geniet
Niet alle vogels zul je even leuk vinden in je tuin of op je balkon. Er zijn nou eenmaal veelvraten en rustigere vogels. Het is heel leuk om ze goed te observeren. Niet alleen zie je tussen de verschillende soorten vogels verschillende karakters, maar ook tussen dezelfde vogelsoort zul je dit ontdekken.