regio Utrecht
 

spreekuur

Hoe zorg je ervoor dat je planten het langer dan een week uithouden, ook als je ‘gewoon niet zo goed met planten’ bent? Geen nood, je plant hoeft niet dood. Op deze pagina houdt de plantarts zijn spreekuur.

volg de plantarts

Je kunt de plantarts ook volgen op instagram, daar vertelt hij je alles over de verzorging van kamerplanten.

10 tips voor een duurzame en makkelijke tuin

Samen zoveel mogelijk vergroenen in de Week van de Groen tuin!

Genieten van groen en buiten zijn, dat vinden wij gewoon mooi. Groen is goed voor je gezondheid, geeft plezier en ontspanning. Ga voor de groene golf en doe mee met de Week van de Groene Tuin (12 t/m 18 april). Een groene tuin is niet alleen mooi, maar is ook een uitnodiging voor insecten, vlinders en vogels. 

1. minder bestrating

Bestraat maximaal 40% van je tuin en leg alleen staan waar je loopt of zit. Teveel steen is slecht voor de afwatering en vormt een voedingsbodem voor groene aanslag en mierenoverlast. 

2. groene omheining

Een groene haag is milieuvriendelijker dan een schutting en verwelkomt egels en vogels!

3. Slim omgaan met water

Koppel je regenpijp af van het riool zodat regenwater voor je planten beschikbaar is. Vang een deel van het regenwater ook op in een regenton of regenwatervijver voor later gebruik. Geef je planten in droge periodes één keer per week veel water (in plaats van iedere dag een beetje). Zo krijgen je planten sterkere wortels en zijn ze minder vatbaar voor plagen.

4. tuinier natuurlijk

Zet planten op de juiste plek om plagen te voorkomen en verwelkom natuurlijke vijanden in je tuin die plaagdieren eten. Heb je eenmaal een plaag? Verwijder dan de bron van de plaag en bestrijd de plaag met een natuurlijke vijand. Wist je dat lieveheerstbeestjes gek zijn op luizen?

5. diverse beplanting

Kies voor planten die passen bij jouw grondsoort en de hoeveelheid zon en schaduw in je tuin. Met groene bodembedekkers of boomschors voorkom je onkruid en is je afwatering goed. Tips nodig? Onze tuinontwerpers Lianne en Petra helpen je graag. Ze zijn van dinsdag t/m zaterdag aanwezig op het tuincentrum vanaf 13.00 uur!

6. diervriendelijke tuin

Heet dieren welkom in je tuin door ze toegang, voedsel en beschutting te bieden. Zorg het hele jaar voor bloeiende inheemse planten, zo help je nuttige insecten, zoals bijen, aan voedsel. Hier lees je alles over inheemse planten (en ons assortiment). 

Hoe je zorgt voor een diervriendelijke tuin lees je hier

7. groen dak

Een groen dak werkt verkoelend bij warm weer, vangt bij regenbuien water op en zorgt voor meer insecten en dieren. 

8. Gras

Gras in je tuin helpt bij een goede afwatering. Maai je gazon niet te kort om mos te voorkomen. Alles weten over je eigen gazon aanleggen? Lees het hier

9. Hoogteverschillen in de tuin

Met hoogteverschillen in de tuin voorkom je wateroverlast in huis en kun je bij extreme neerslag water opvangen in de lagergelegen delen. Daarnaast ziet het er ook speels uit! 

10. maak zelf compost

Een groene en gezonde tuin begint bij de bodem. Compost is zowel goed voor een gezonde bodem als de waterhuishouding ervan. Je kunt het kant en klaar kopen of maak je eigen compost van keuken- en tuinafval. 

Alle informatie, tips & inspiratie over De Week van de Groene tuin lees je hier!